Според Данаил Кирилов изборът на главен прокурор няма да е политически, а трябва да бъде оставен на Висшия съдебен съвет

Продължават разговорите при президента за избора на нов главен прокурор. Този път Румен Радев се срещна с министъра на правосъдието и с шефа на инспектората към Висшия съдебен съвет.

Снимка: БГНЕС

Според Данаил Кирилов изборът на главен прокурор няма да е политически, а трябва да бъде оставен на Висшия съдебен съвет. Президентът и правосъдният министър обсъдили и възможността за временно отстраняване или предсрочно прекратяване на мандата, както на главния прокурор, така и на председателите на върховния касационен и на върховния административен съд.

ДАНС се заема с офшорните сметки на високопоставените лица

Снимка: БГНЕС

Самият Кирилов има намерение да внесе подобни промени в закона за съдебната власт.  Мандатът на действащия главен прокурор изтича в началото на януари догодина.

Цацаров иска от ДАНС данни за висши чиновници, недекларирали имущество и сметки

На въпрос дали би номинирал кандидат за главен прокурор, каквото правомощие има, Кирилов отговори: „Смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от ВСС. Радвам се, че изразихме еднопосочно мнение с президента, че решаващият орган, който ще вземе същностните решения за тази процедура е ВСС”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.