Това се случва месец след като беше изстрелян

Малкият експериментален космически апарат "LightSail 2" на орбита около Земята успешно разгъна платното си месец след като беше изстрелян. Това съобщават Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

Това би трябвало да му даде възможност да се движи само със слънчева енергия. Космическият платноход ще остане на околоземна орбита, като ще увеличава постепенно височината си благодарение на натиска на фотоните от Слънцето.

Млечният път се е слял с по-малка галактика

Експериментът цели да докаже приложимостта на технологията. Слънчевият платноход "LightSail 2" е разработка на американското Планетарно общество, основано през 1980 г. Сред съоснователите му е известният астроном Карл Сейгън. Апаратът е с големина на хляб, но платното е с площ 32 кв. м. То е от много тънък, лек и светоотразяващ полиестер "Майлар". Веднъж разгънато, платното се превръща в "капан" за фотони. Тласъкът, осигурен от тях, е нищожен, но за сметка на това постоянен и с времето скоростта ще се увеличи.

През 2010 г. Япония изстреля слънчев платноход. Други космически агенции все още не са тествали концепцията.

Американското Планетарно общество изстреля първата мисия "Космос 1" през 2005 г., но тя не достигна орбита. През 2015 г. изпитанията на "LightSail 1" стигнаха до разгъване на платното, след което апаратът падна в атмосферата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.