40-годишният изобретател прелетя над бул. "Шанз Елизе" по време на честванията на националния празник на страната

Французинът Франки Запата падна във водата по време на опита си да прелети над Ламанша на летящата си платформа, съобщава БТА. 

Изобретателят падна във водата, след като няколко сантиметра не му достигнаха, за да кацне на предвидената платформа за презареждане.

Авантюристът не е пострадал и е изваден невредим от водата. 

 

Френският изобретател Франки Запата искаше да прелети Ламанша с реактивна раница. Той стана сензация във Франция, като летя пред президента и неговите гости на националния празник на страната 14 юли.

Франция беше впечатлена от "летящия войник". 40-годишният изобретател прелетя над булевард „Шанз Елизе” в Париж като част от военния парад на 14-юли. Скоро след това Франки Запата обяви плановете си да прелети от Франция до британските острови.

"Не съм притеснен за полета. Само малко нетърпелив. Преживявал съм катастрофи, но това е зад гърба ми. Проблем винаги може да се появи, но не мисля, че ще се разбия, защото знам как да го избегна", заяви той преди опита си.

ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО: Български изобретатели показват достижения във виртуалната реалност

Датата на прелитането - 25 юли, не е избрана случайно. Преди точно 110 години на този ден Луи Блерио прелита Ламанша със самолет. За да повтори постижението му, Запата трябва да прелети 36 километра, като очаква да развие 140 километра в час.

"Откачено е. Тялото ти просто лети. Усещаш въздуха с ръцете си. Трудно е да се опише. Едно е сигурно - после те боли всичко. Когато летя, изглежда лесно, но използвам всичката си сила, за да стоя във въздуха. Физически е много натоварващо”, сподели Запата.

Според френски медии, Франки Запата работи за армията. Той е предложил изобретението си, което нарича „Флайборд”, за употреба в армията. Военното министерство е финансирало разработката с над 1 милион евро. Запата продължава да работи в същата насока и твърди, че следващото му изобретение, ще е летящ автомобил, който ще покаже през 2020 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.