Страната ни е в топ 3 на държавите в Европа с най-голям растеж в IT сектора

Картини с добавена реалност, умни кафемашини и екстремни пътешествия само с помощта на 3D очила. Всичко това е създадено от българи и съвсем скоро ще намери място в ежедневието ни.

В момента страната ни е в топ 3 на държавите в Европа с най-голям растеж в IT сектора. И мястото, на което се намираме го доказва. Започна първата по рода си у нас конференция за виртуална реалност. Тук са водещи лидери в областта на иновациите и високите технологии от целия свят. Целта - да погледнем напред към бъдещето на реалността.

Да пътуваш и спортуваш без дори да излизаш от вкъщи. Създателите не гарантират, че ще изгорим калории, но пък обещават изживяването да си струва.

„Слагаш очилата и си там и се спускаш. Ти си скиор. И ако не си ходил на ски сигурно е трудно”, обясни Димитър Иванов.

Връчиха Нобелова награда за икономика за екологични иновации

За да сътвори виртуалното преживяване, Димитър заснема всички 15 писти в Банско в 360 градуса.

„Някои хора са били там, имали са истинското изживяване и това им се струва доста близко”, обясни изобретателят.

С проекта си иноваторът се надява да достигне и до хората с увреждания, за които реалното спускане по пистата не би било възможно.

Ако ски спускането ви се струва прекалено, екстремно винаги можете да се разходите с мотор из един от най-бързо развиващите се квартали на столицата.

Създателите предлагат обиколка на магазините и улиците на кв. „Младост” отново без да е необходимо да напускате дома си. 

Бъдещето е и в машините с изкуствен интелект, водещи до постепенното изчезване на парите в познатия им вид, твърди този млад изобретател.

ТЕХНОЛОГИИ В КЛАС: Използват виртуална реалност за обучение по природни науки

„Можем да си поръчаме кафе като не използваме ръцете си, а само телефона. Това може да стане и дистанционно. Плащанията се извършват с блокчейн като се използва криптовалута”, обясни и Неделчо Делчев.

Скоро, обещава Неделчо, това ще е начинът да пазаруваме от вендинг машините за храна и напитки.

Изложбите също не са това, което бяха. Всяка картина може да носи послание, а за да го откриеш ти трябва само мобилен телефон.

„Идеята на интерактивната изложба е, имайки вече съществуващи произведения на изкуството с приложение за таблет, телефон, компютър да раздвижим самите картини, да добавим повече информация, да ги направим по-интересни”, разказва Димо Чотров. 

Мария Габриел: Голяма част от работните места ще се трансформират с изкуствения интелект

Новите технологии да заемат трайно място в образованието и медицината, си пожела еврокомисарят ни Мария Габриел.

„По време на една операция хирургът да може да наблюдава какво се случва с кръвното налягане, с кръвоносните съдове, така че тя да бъде адаптирана спрямо необходимостта на точно този пациент”, обясни европейският комисар Мария Габриел.

Или учениците да могат да обикалят Плиска и Преслав, виждайки как са изглеждали някога старопрестолните ни столици. Изкуственият интелект обаче може и да е опасен, предупреждават експертите. Затова сред мисиите на иноваторите по света е да открият как да внедрят модерните технологии без това да доведе до социална изолация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.