Според него Европейският съюз едопуснал "сериозни грешки" през последните пет години

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз е допуснал "сериозни грешки" през последните пет години във връзка с имиграцията и икономиката, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

Необходимо е Европейската комисия да позволи на Съвета на вътрешните министри от общността да решава въпросите на миграцията, заяви Орбан и сравни тяхната роля с Еврогрупата - финансовите министри на страните от еврозоната.

Радев и Орбан обсъдиха необходимостта от реформа в миграционната политика на ЕС (СНИМКИ)

Той възрази срещу "политическия активизъм", който според него упражнява ЕК, започнала многобройни процедури срещу унгарското правителство по въпроси, по които се смята, че то нарушава правилата на ЕС. "Комисията е необходимо да се държи като пазител на споразуменията на ЕС и да избягва политическия активизъм", каза Орбан на унгарски културен фестивал в румънския град Бъйле Тушнад. 

По думите му "тя не е политически орган, не би трябвало да има програма и не би трябвало да извършва политически атаки срещу държавите-членки".

Орбан намекна за раздяла с ЕНП и алианс с крайнодесните

Предвижда се Орбан да се срещне с избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен в четвъртък в Брюксел. Той подкрепи нейната кандидатура и показва, че очаква тя да заеме по-помирителна позиция към Унгария и други страни в региона, които често имат разногласия с мнозинството държави в ЕС по въпроси като миграцията и екологичните стандарти.

Орбан заяви, че е време за връщане към идеала на "конкурентната европейска икономика", със създаване на повече работни места и "понижаване на данъците навсякъде".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.