Това става ясно след днешната среща между премиера на Унгария и италианския вътрешен министър

Раздяла с Европейската народна партия и алианс с крайнодесните в Европа. За това намекна премиерът на Унгария Виктор Орбан. Той посрещна един от най-разпознаваемите лидери с антиевропейски позиции – италианския вътрешен министър Матео Салвини.

Срещата идва ден след като Орбан заяви, че Европейската народна партия трябва да приеме формации като Лигата на Салвини и други крайнодесни партии. В момента формацията на Орбан е със замразен статут в ЕНП заради спорна антиимигрантска кампания и обиди срещу Жан-Клод Юнкер.

„В ляво в Европа има само проимигрантски партии. В дясно от нас има само антиимигрантски партии. Това е положението. Европейската народна партия е разделена по въпроса. Ако ние трябва да избираме, ще изберем антиимигрантските сили”, каза министър – председателят на Унгария.

Орбан започна кампанията си за евроизборите с антиимигрантски план

Орбан и Салвини обиколиха телената ограда срещу имигранти по сръбската граница на Унгария. Премиерът нарече италианския си гост "най-важната личност" в Европа днес.

„Оценявам опитите на господин Орбан да наложи това политическо виждане в Европейската народна партия. То уважава историята и определя бъдещето на европейските народи. Не искам да се меся в дебата, но му пожелавам да победи”,  допълни вицепремиерът на Италия Матео Салвини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.