Подробна информация от метеоролога Симеон Матев

Първият ден на август започва с ясно време и разкъсана облачност в почти цялата страна, с изключение на централните части на Северна и Североизточна България. Още преди обяд и в следобедните часове ще се развиват летни бури с превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в източната половина на страната. По-значителни количества дъжд ще се излеят в областите в Североизточна България – до 10-15 литра на кв./м за денонощието. Валежи няма да има само в югозападната част на страната.

Температурите днес ще са в интервала 29-35 градуса. Ще се усети захлаждане в североизточните райони, а най-топло през деня ще се запази времето в централните райони на Южна и в Югозападна България.

Около Черноморието също се очаква да се развиват локални летни бури с интензивен, но краткотраен дъжд и гръмотевици. Северно от Стара планина ще вали сравнително повече. Температурите през деня ще са 29-30 градуса на въздуха и 26-27 на морската вода. Вълнението ще е слабо.

В петък ще е ясно в западната половина на страната. На изток облачността ще е променлива. Вечерта, през нощта и в събота над страната ще премине студен атмосферен фронт. Очакват се валежи от запад на изток в почти цялата страна. По-интензивно и в по-големи количества ще вали северно от Стара планина и в планините на Южна България. В неделя превалявания се очакват само на Североизток.

Средните дневни температури ще паднат до към 26-27 градуса през почивните дни и времето ще има привкус на пролет. Термометрите ще се върнат към летни стойности от над 30 градуса чак към средата на следващата седмица.

„Валежи ще има доста често през първата половина от месеца", обясни в предаването „Здравей, България” метеорологът Симеон Матев.

„Първият уикенд на август ще ни предложи захлаждане с превалявания и прегърмявания”.

Нов студен фронт и валежи се очакват около 10 август, а след това около 15-16 август.

„Втората половина на август ще има по-дълги слънчеви и сухи периоди”, обясни Симеон Матев.

Повече гледайте във видеото

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.