Омбудсманът предупреди, че ще останем без здравна грижа

Омбудсманът Мая Манолова защити уволнена медицинска сестра, лидер на синдикална организация на КНСБ в болница "Токуда" и организатор на протеста на медицинските специалисти. "Скандализирана съм от уволнението на вдъхновителката и организаторката на протеста. Очевидно, че е опит да й бъде затворена устата", каза Манолова. "Разтревожена съм като омбудсман, че се преследват хора, които защитават гражданските си права", заяви тя. По думите на омбудсмана уволнената няма да остане без работа, но заради подобно отношение медицинските ни сестри ще избягат в Западна Европа и ще останем без здравни грижи.

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НА ПРОТЕСТ: Ще затвори ли врати болницата във Видин?

Медицинската сестра Мая Илиева пък обясни, че е изгонена от болницата именно заради организирания от нея протест. Тя се закани да си търси правата в съда. Заповедта за уволнение й е била връчена в събота по време на дежурство в реанимацията. Илиева се оплака, че е лидер на синдиката в болницата от 2012 г., а от тогава до сега се е търсел повод да бъде изгонена. По думите й, понеже не могли да я упрекнат за начина, по който си изпълнява задълженията, накарали нейни колеги да започнат подписка. Някои отказали да се подпишат срещу нея, други сложили подписите си. Илиева твърди, че от КНСБ пък не са я уведомили, че "са си стиснали ръцете с работодателите" за освобождаването й, без да я уведомят какви са мотивите да свалят имунитета й като синдикален лидер.

"Единственото нещо, което исках, е да работя при по-добри условия и по-добро заплащане за качеството на работа, която полагам", каза Мая Илиева по повод организирания протест. "Срамно е такива неща да се случват. Това няма да ме спре, ще побързаме с регистрация на синдиката на българските медицински специалисти, нуждата е огромна", заключи уволнената. 

В позицията си до медиите от болница "Токуда" обясняват, че причината за дисциплинарното уволнение на Мая Илиева са "нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения". От лечебното заведение уточняват още, че наложеното наказание няма общо със синдикалната й дейност и подобни внушения са несъстоятелни.

Междувременно от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи със специална позиция застанаха на страната на уволнената си колежка, като я насърчиха да търси истината в съда. "Случилото се има голям резонанс сред съсловието и ние с внимание ще следим развитието на казуса. Надяваме се на независимо правосъдие и ще реагираме остро срещу всеки работодател, който си позволи да наказва или уволнява само поради лидерски позиции и борба за постигане и запазване на трудови права", се заявява в становището на сестринската организация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.