Те искат достойно заплащане и по-добри условия на труд

Едночасови стачни действия започнаха медицинските специалисти от видинската болница. Дойдоха да ги подкрепят и жители на съседни общини, както и медицински сестри от болниците в Козлодуй и Враца.

Медицински сестри, акушерки и лаборантки излязоха тази сутрин пред видинската болница, за да изразят недоволството си заради ниските заплати. На голяма част от тях им се налага да работят на няколко места, за да могат да изхранват семействата си.

От 27 години във видинското детско отделение работи сестра Миленкова, а вместо да почива е на втора работа. "Работя на 150%, получавам 750 лева чисто от двете си работни места като заплата и издържам двама студенти", каза Снежанка Миленкова.

Това го прави с цената на нито един свободен ден или час. "Непрекъснато си изморен, недохранен, недоспал, изглеждаш зле, нямаш никакъв социален живот и това е", казва още тя.

Служителите на държавните болници в Гърция протестират

Тази сутрин медицинската сестра остави своите малки пациенти за час и излезе заедно с колеги си пред болницата, за да поискат основното им възнаграждение да стане минимум две минимални заплати.

"Искам да кажа, че докато сме търговски дружества няма да върви работата, защото ние не се предприятие, което произвежда нещо, ние трябва да произвеждаме болни хора, за да имаме пари, едва ли не, ние трябва да ги викаме от улицата", коментира една от протестиращите.

"Аз искам да кажа, че искам да работя в България, в моя град, в нашата болница, за нашите деца, за нашите родители и за нашите приятели. В момента сме много емоционални, но това е просто абсурд", каза акушерката Вержиния Герасимова.

Към обяд при тях пристигна и омбудсманът Мая Малолова, която отново попита къде са 30-те милиона, които се отпуснаха за повишаване на заплатите на сестрите.

Според директора на болницата, заплатите им няма как да бъдат увеличени. "Ако увелича заплатите това означава болницата да влезе в нов цикъл и практически фалит и  тогава няма да получават никакви заплати", коментира д-р Цветан Василев – директор на МБАЛ "Св. Петка" – Видин.

А сестра Миленкова и днес отиде на второто си работно място.

Едночасовите протести във видинската болница на медицинските специалисти ще продължат докато проблемите им не бъдат разрешени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.