70% от родителите знаят, че децата им трябва да консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, но 29 на сто на са наясно защо

Повечето родители нямат идея какво трябва да ядат децата им и изпитват необходимост от допълнителни насоки за хранителните нужди на потомците си, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на "Бутс Кидс Витаминс". 

Резултатите от допитването, обхванало 2000 родители на деца на възраст между 4 и 16 години показват, че сред две трети от анкетираните цари объркване по въпроса какви витамини и минерали трябва да присъстват в храненето на подрастващите. Тези, които са наясно, обаче не са сигурни кои са най-добрите продукти за набавянето им, пише БТА. 

Снимка: iStock

Предлагат само лекари да изготвят диети и лечение чрез храна

70% от родителите знаят, че децата им трябва да консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, но 29 на сто на са наясно защо. 

Ще ограничат ли белия хляб в детските градини?

По отношение на източниците за набавянето на определени витамини, над 15% от анкетираните родители нямат представа как да осигурят на децата си повече витамин С. 

Една пета от участниците в допитването са в неведение какви храни да дават на потомците си, за да повишат нивата на витамин D. 

Снимка: iStock

Здравните власти препоръчват всекидневен прием на витамини А, С и D за децата на възраст между шест месеца и пет години. Оказва се обаче, че 43% от родителите не знаят кои витамини е препоръчително да приемат подрастващите. Въпреки това 66% от възрастните се смятат за добре запознати с витамините и минералите, като 15% оценяват познанията си като "изключително високи". 

Киноа и чия vs. традиционни български храни в детските градини

Само 40 на сто от родителите са в състояние да посочат ролята на витамин С за усвояването на желязото и за поддържането на имунната система. 

Едва 10% от участниците в допитването могат да назоват препоръчителната дневна доза витамин D, която е 10 микрограма. Двойно повече родители смятат, че тя е 10 милиграма - 1000 пъти над препоръчителната.

Снимка: iStock

Витамин А, известен и като ретинол, играе важна роля за поддържане на доброто здраве на кожата и очите. Милиони възрастни обаче нямат представа за това. Една десета от родителите мислят, че витамин А помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки (левкоцити) и поддържа кръвното налягане. 

Проучването показва още, че 56% от родителите във Великобритания дават на децата си витамини под формата на добавки. От тези, които не го правят, 10 процента се тревожат, че добавките съдържат твърде много захар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.