След по-малко от година японската столица ще бъде домакин на Олимпийските игри, а организаторите са сериозно притеснени

Сериозна тревога сред жителите и гостите на Токио. След по-малко от година японската столица ще бъде домакин на Олимпийските игри, а основните притеснения на организаторите са свързани с високите температури, които вече взеха десетки жертви.

Не само местните, но и туристите в Токио изразяват загриженост за спортистите и хилядите доброволци, които ще бъдат главните действащи лица по време на Игрите през следващото лято.

„За доброволците ще бъде наистина много трудно. Особено за онези, които няма да са на сянка. Ще бъде ужасно да стоят, дори без да правят нищо”, коментира туристът Мартин Колдбивай.

Адска жега в Западна Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

В последните дни температурите в района на Токио достигнаха опасни нива, като взеха най-малко 19 жертви.

Миналата седмица по време на турнир по плажен волейбол в града, температурата е била 35 градуса, но съчетана и със 75% влажност. Затова на спортното събитие бяха тествани различни охладителни средства: специални освежаващи спрейове, сенчести места за почивка, включително с климатик. На зрителите и спортистите бяха раздавани вода и пакети с лед.

„Мисля, че следващата година ще бъде също толкова гореща, защото климатичните промени продължават. Японското правителство, градските власти и организаторите на Игрите трябва да обмислят стратегия”, смята бегачът Ясуо Маруяма.

Медали и подиуми от рециклирани отпадъци на Олимпиадата в Токио

Сред решенията са по-ранни стартове на различните състезания. Така например участниците в маратона и спортното ходене ще трябва да се впуснат в битка за медалите в 6:00 ч. или дори в 5:30 ч. сутринта. Друга мярка е поставянето на специален материал от смола върху 100 км от пътните настилки. По този начин инфрачервените лъчи ще се отразяват и температурата ще бъде по-ниска.

Игрите на 32-та Олимпиада в Токио ще бъдат открити на 24 юли 2020 г. През 2018-та по това време от годината бяха измерени 41 градуса в един от северните райони на японската столица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.