В Испания, Франция и Германия термометрите минаха 40 градуса

Адска жега в Западна Европа. Белгия и Холандия регистрираха абсолютни температурни рекорди. В Испания, Франция и Германия термометрите минаха 40 градуса. 

Нова гореща вълна обхвана Западна Европа (ВИДЕО)

Това е втората гореща вълна в Западна Европа в последните два месеца. Климатолози определят явлението като необичайно и го отдават на промените в климата.

Новият рекорд за всички времена в Белгия е 39,9 градуса. В страната се правят измервания от 186 години, което прави абсолютния рекорд още по-впечатляващ.

А новото рекордно постижение в Холандия е 39,3 градуса.  

Рекордът за най-висока температура, измервана в Париж, беше 40,4 градуса отпреди повече от 70 години. Той не само падна, но беше надминат с необичайно голяма разлика. За учените съмнение няма, че явленията не са естествени.

„40 градуса имаме в Лил. Никога не сме отчитали нещо подобно там. Общо 80 департамента са под предупреждение с оранжев код. Имахме 41 градуса в Бордо и Шатору, както и над 40 в Рен, Тур и Блоа. И това е за първи път", заяви метеорологът Патрик Галоа.

За френските власти беше много важно да се избегне катастрофата от 2003-а. Тогава подобна гореща вълна в Западна Европа уби15 хиляди души. Според експертите, от рядко виждани явления, африканските жеги ще се превръщат в норма.

"Не съм виждала такова нещо. От 6-годишна живея тук, такава жега никога не е имало", сподели живеещата в Париж Жос Мелио.

В Германия хората потърсиха спасение от жегите по бреговете на студеното Балтийско море.

Освен високи температури горещата вълна може да донесе и гръмотевични бури в югозападната част на Германия. Синоптиците предупредиха и за такава опасност.

Репортер: Антоанета Николова

Чехия и Литва регистрираха най-горещия месец юни, откакто се води статистика

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си