Средно между 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица регистрират здравните власти в града

Има ли бум на хранителните отравяния в морските ни курорти?

От началото на сезона здравните власти във Варна регистрират средно между 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица. Най-често до хранителни натравяния се стига заради лоша хигиена и неправилно съхранение на продуктите, с които се приготвя храната край плажа.

Проверка на NOVA показа, че на места храните и сосовете се оставят на припек, а не се прибират в хладилници.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Къде морето е по-евтино?

„Имаме сосове, които са изразходват в рамките на часове. Просто няма време да се развалят. В съдържанието им пише, че няма яйца и няма какво да се развали всъщност”, обяснява търговецът на дюнери Людмил Христов.

По думите му досега не е имало оплаквания от клиенти. Месото се пече на високи градуси, а проверките на контролните органи били чести.

Проверката на NOVA откри и още нарушения. В Морската градина във Варна колбасите за хотдозите са на открито, както и част от заготовките. Повечето от продуктите обаче са подредени по правилата – разделно и при хладилни условия.

В увеселителния парк край алеята във Варна, където има много заведения екипът ни също откри нередности. Търговецът обяснява, че заради децата компромиси с качеството не се правят. А проверките на инспекторите са постоянни. Въпреки това сандвичите се приготвят без ръкавици.

Равносметката от проверката:  Нарушения има и при четирите проверени обекта.

Д-р Костадинка Маринова от Агенцията по храните във Варна заяви, че до момента при проверки, извършени от тях, не са установени сериозни нарушения.

„По принцип всички храни трябва да бъдат защитени, покрити и да се съхраняват при условия, които да осигурят безопасността им. Ако е в пиков час от деня, когато се приготвят непрекъснато сандвичи за известно време е допустимо сосовете да бъдат  на открито и да се държат хранителните продукти на открито. По принцип сосове и майонези трябва да се съхраняват в хладилници”, каза д-р Маринова.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.