При попадане в дънни ями и течения, спасителите съветват да запазим самообладание

Поредна жертва на морето. 22-годишен мъж се е удавил на плаж „Аркутино” в понеделник сутринта, около 6 часа. Тялото на младежа, който работел като сервитьор в близък комплекс, било забелязано от хора на плажа. По време на инцидента плажът е бил неохраняем, тъй като работното време на спасителите на плажната ивица започва в 8 часа.

22-годишен мъж се удави на плажа в Аркутино

„Охраняемите плажове се охраняват от спасители по закон и по наредба от 8 сутринта до 18 часа вечерта. Малко по-опасни за плажуване са северните плажове, защото те предполагат по-големи вълни и по-големи течения, тъй като при тях вятърът е много по-силен”. Това коментира за „Здравей, България” концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров.

Според него в част от почиващите има ниска култура на плажуване. „Когато спасителите ги съветват и им обясняват каква е моментната ситуация, те много често я подценяват и влизат в директни спорове с тях. Това често води до лоши инциденти”, казва още Димитров.

„Апелът ми към почиващите е да запазват самообладание при попадане в дънни ями и течения”, съветва спасителят Васил Алексиев.

Английски турист се удави в морето край Бургас

„В последните дни има нашествие на медузи. При опарване от медуза паниката е голяма, особено при децата. Най-често изкарваме от водата пострадали от ужилване от медуза”, коментира той.

„При инцидент пострадалите трябва да запазят самообладание, за да могат да се задържат по-дълго време на повърхността на водата и оттам и ние спасителите да можем да реагираме максимално бързо”, казва Димирина Милкова, която също е спасител.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.