Специализираната прокуратура ще проверява БАБХ за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно да извърши проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ. Това съобщиха от Спецпрокуратурата. Поводът е разследване на Генка Шикерова за Антикорупционния фонд.

ЕС отпуска 13,9 млн. евро на България за борбата с африканската чума (ОБЗОР)

В хода на проверката от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.; договорите, сключени от БАБХ, за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Ще бъдат изискани и документи за всички плащания, извършени от БАБХ, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци.

Министър Танева забрани лова в районите с чума

Специализираната прокуратура ще проверява и документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане, както и данни за капацитета на инсталациите.

Ще бъдат проверени мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място, както и други документи.

От Агенцията заявиха за NOVA, че до този момент няма официално постъпило писмо за разпоредената проверка и на този етап отказват коментар. А от ГЕРБ обявиха, че към момента загробването на животни е единственият вариант. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.