БАБХ няма как да се справи без полиция и кмет, смята проф. Паскал Желязков

Българинът е недисциплиниран по отношение на мерките, които трябва да се взимат спрямо африканската чума, смята директорът на Централния научноизследователски ветеринарен институт, проф. Паскал Желязков. "Всеки гледа той да е добре, а не обществото. Така не се води борба с чумата", коментира Желязков пред "Блиц". "Вярно е, че от два месеца се взимат по-сериозни мерки. Но независимо от документите, които съставя Националната служба, ако няма подкрепа от всички институции в държавата, не бихме могли да се справим", апелира той.

По повод критиките към БАБХ експертът не се съгласи с довода, че агенцията сама няма как да се справи със заразата, защото не може служителите й да влизат по къщите на хората. "Какво може да направи БАБХ?! Институцията може само да разпореди на своите инспектори да минават, но те не могат да влизат в домовете на хората, ако не са пратени от полиция или кметството. В тази насока службата няма какво да направи. Това заболяване е едно предизвикателство пред обществото и пред държавата. Ако всички не са мобилизирани за борбата с чумата, няма как да стане.", коментира ветеринарният експерт.

Сотир Цацаров разпореди проверка на БАБХ

Той припомни, че у нас няма как службата да предприеме нещо преди да има специална заповед на министъра на земеделието. "Ако в доклада на ведомството няма разпореждане на министъра, ние няма какво да направим. Нито можем да спираме коли по пътя, нито можем да влизаме в дворовете на хората", обясни професорът.

"Така е устроена нашата служба, че преди имаше ветеринарни участъци, в които един ветеринарен лекар отговаряше за няколко села и той знаеше всичко, което се случва там. Сега хората, които се занимават с животни, се грижат повече за личния си интерес, отколкото за обществения", категоричен е Желязков.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си