Отговор на този въпрос дава репортаж на „Дойче веле”,

Табу ли е сексът в образованието в Япония? Отговор на този въпрос дава репортаж на „Дойче веле”, който предоставяме на вашето внимание.

В страната на изгряващото слънце най-после има и уроци по сексология. В страната с най-изостанала сексуална просвета от всички развити държави възбудата расте - или пък напротив. Ако се кара по познатата схема: мъжлетата - на една страна, женичките - на друга. И никакви указания от родителите. "У дома за това не се говори. А и нямам по-големи сестри или братя", коментира Руи Онума, ученичка.

"Има някои теми, в които в училище не навлизаме особено. Но пък в интернет е пълно с информация. И макар този вид сайтове да са с възрастови ограничения, често можем да ги заобиколим и можем да разгледаме съдържанието”, сподели Каиджи Мацубара.

В девети клас, тийнейджъри в пубертета, засипани от анимационно порно и порно онлайн - само учителят не бива да произнася думите секс, полово общуване, противозачатъчни средства, аборт. Тези думи са табу. Парадоксалното е, че целта на японската сексуална просвета в училище очевидно е да просвещава колкото може по-малко. "Опасенията са, че увеличаването на познанията би довело и до увеличаване на нежеланите бременности. Само че много момичета забременяват именно поради липсата на информация. Дотогава, докато в семействата сексуалността продължава да не се дискутира правилно, училищата са длъжни да просвещават младите хора", коментира Риохи Йонеяма, класен ръководител на учениците.

Заради сексуални посегателства: Безплатен транспорт за жените в Делхи

За да предпазят децата си от това, майките посещават семинарите на Нами Ноджима. Тя ги окуражава, макар да са стъписани от въпроса: "Как да кажа на детето си?" - след като то се самозадоволява или още на десет непрестанно гледа порно филми? Особено пък в страната на институционализирания срам?" "Много майки имат проблем да говорят за това. Пък навремето и с тях никой не е говорил на тази тема. Непринудена атмосфера, преодоляване на задръжките, укрепване на самочувствието - Нами Ноджима обучава първо родителите, за да могат те след това да се погрижат за децата  си”, коментира сексологът.

Заедно със сексоложката Ноджима обикаляме някои токийски квартали и се убеждаваме, че жените са само проекция на мъжките желания: млади, послушни, силно гримирани. При това положение за презерватив, разбира се, не може да става и дума. "В Япония сексът без презерватив се смята за нещо нормално, това е правилото. Защото сведенията по темата са основно от видеата и комиксите. Повечето деца мислят, че няма да забременеят, колкото и често да правят секс; и че ще избегнат венерическите болести", допълни Ноджима.

Благодарение на семинарите на Ноджима, на Асако Ушияма вече ѝ е много по-лесно да разговаря с дъщеря си по въпросите на секса. И момичето е значително по-добре подготвено за превръщането си в жена.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.