Постижението е на ултрамаратонеца Тодор Димитров

5 000 км бягане за 50 дни. Постижението е на ултрамаратонеца Тодор Димитров. Българинът пробяга най-дългото състезание в света ”Шри Чинмой".

На родна земя, след като пробяга 5000 км за 51 дни. Най-критичният момент за Тодор Димитров бил в последните километри.

”Определено доста трудно ми беше. Получих едно стомашно натряване, и финалът се удължи леко с 32 мили само за 2 дни и трябваше да наваксам след това. Определено доста трудно ми беше, понеже загубваш ориентация, дехидратираш и други неприятни моменти”, каза Димитров.

Ултрамаратонецът Божидар Антонов тръгна от Ком към Емине

Състезанието "Шри Чимной" се провежда през лятото в Ню Йорк от 23 години насам, а бегачите са подложени на огромни натоварвания. ”Когато си подадох документите и ме одобриха ми казаха, че ми трябват поне 12 чифта маратонки, а аз отидох с 14 и ми се наложи още няколко да си купя, мисля че около 15-16 чифта, понеже то е е бетон, но е като шкурка реално и буквално за няколко дена заминава повърхността на маратонката и трябва да ги сменяш със следващите”, каза още българинът. 

Тодор Димитров е един от едва 44-мата бегачи успели да стигнат до финала в цялата история на маратона. ”Такава голяма подкрепа имаше от България и от целия свят, приятели и всички”, заяви бегачът.

Репортер: Дилян Калчев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.