Медиците от болница "Св. Иван Рилски" използваха най-съвременния метод за лечение

Лекари спасиха двама пациенти с тежки мозъчни аневризми. Медиците от болница "Св. Иван Рилски" използваха най-съвременния метод за лечение. При операциите част от екипа беше световноизвестният германски специалист проф. Ханс Хенкес.

Основният метод за лечение на аневризми, който се прилага в болница "Св.Иван Рилски" е ендоваскуларния. При него до мозъка на пациента се стига през артерия на крака. Такава е и тенденцията в световен мащаб. Този тип техника е много по-щадяща за пациентите, рисковете са по-малки в сравнение с класическата операция, а възстановяването е по-бързо.

Преди месец епилептичен припадък води Делян в спешното отделение. Младият мъж дори не подозирал, че страда от болестта. Тя обаче не била единствения проблем. "Следваха редица изследвания, сред които и ЯМР, на който се видя, че имам малка аневризма. Ти си бил здрав, всичко ти е било наред и изведнъж се явяваш пред такива перипети, вдигаш кръвното", каза пациентът Делян Арабаджиев.

Екипи на две болници спасиха лекар в изключително тежко състояние

Медиците от болница "Св. Иван Рилски"  му предлагат решение - да се подложи на ендоваскуларна интервенция. При нея лекарите третират аневризмата, без дори да отварят черепа на пациента.

Интервенцията извършва доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски". А днес специалистът заедно със световноизвестния си колега проф. Ханс Хенкес успя да помогне на още двама пациенти, които трябваше да заминат за лечение в чужбина. "За нас най-големият плюс е, че може да се учим от най-добрия тук в България. Надявам се, след време да успяваме повече пациенти да ги третираме в България", каза доц. Сираков. 

На сложната операция се подложиха мъж и жена с гигантски мозъчни аневризми - рядко срещано състояние, което крие огромен риск за живота.

Разрешават кръстосано донорство и присаждане на матка?

 "Разраства се подобно на туморно образование и ако тази аневризма не бъде лекувана тя ще доведе до мозъчен инсулт. Ако не направим тази интервенция, пациентът има до 2-3 години продължителност на живота, докато с тази процедура можем да постигнем пълно излекуване", каза още проф. Ханс Хенкес. 
 
Ендоваскуларната терапия у нас е безплатна за пациентите. У нас всяка година повече от 250 българи чуват тежката диагноза. От началото на годината досега повече от 150 пациенти са се подложили на интервенцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.