Вече са инсталирани камерите, които ще отчитат изминатото разстояние

Започна тестването на тол системата. Засега камионите няма да плащат такси. Транспортните фирми ще могат да се запознаят с принципа на работа на системата в демонстрационни центрове в страната. Междувременно, тестовият старт стана повод за политическа атака.

Първоначално ще бъде  тествана системата за издаване на т.нар. маршрутни карти. Пътните такси на базата, на които ще се правят прогнозните изчисления ще бъдат между 18 и 25 стотинки за километър и ще важат за камиони над 12 тона с четири и повече оси. Водач на камион Евро 5 с бордово устройство ще трябва да плати малко над 73 лева тол таксата за пътя София - Бургас по магистралата „Тракия”. Изчисленията ще стават чрез инсталирани портални рамки, оборудвани с лазерни скенери  и камери. Рамките  са необходими, тъй като заснемат номера на превозното средство отпред и отзад.

БСП днес отново критикува правителството заради тол системата.

„Вместо пътища, по които да пътуват гражданите, имаме участъци от магистрали. Цяла работеща магистрала в България няма”, заяви Георги Свиленски от БСП.

Нови ограничения на движението по АМ "Тракия" и АМ "Европа"

Социалистите атакуваха и проектозакона за пътните превозни средства. „Законът за пътните превозни средства изтича. Единственото нещо, което се прави с него е прекарване на лобистки интерес. Нито един текст не е в интерес на гражданите  и шофьорите”, поясни Свиленски.

Управляващите обаче контрираха опозицията като обясниха, че предложенията за промени в закона са публикувани за обществено обсъждане.  „Това са текстове на работната група. Не ангажират нито мен, нито  кабинета. Така, че всички въпроси, свързани с това дали  текстовете са лобиски или обслужват определен интерес са ирелевантни към настоящия момент. Няма да допусна увеличаване на административната тежест и спекулации на тема лобизъм и интереси”, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Общественото обсъждане продължава до 19-ти август.

Тол системата тръгва пробно от днес

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.