Той се е признал за виновен, бил е прострелян от граничен полицай

Хванаха предполагаемия убиец на детето в Сотиря, научи NOVA. 7-годишно момиченце беше изнасилено и пребито до смърт в сливенското село. Това потвърди пред NOVA главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

"Потвърждаваме, че той е извършителят на жестокото убийство. При задържането е оказал съпротива. Откаран е в сливенската болница", каза още той. 

В масираната акция по издирването му се включиха повече от 200 полицаи, жандармеристи, пожарникари и хеликоптер. 

Заподозреният се е криел в изоставена постройка във вилната зона край село Сотиря. При поява на полицаите той е тръгнал да бяга. Тогава е бил прострелян в крака от служител на реда, научи NOVA от свои източници.

„Колегите са го преследвали доста време”, каза още той. „В момента е в болница. Има рани. Нямаме теза какви са мотивите на извършителя", допълни Иванов в ефира на Новините на NOVA.

На извънреден брифинг по-късно, той даде повече подробности относно  задържането. "Получихме няколко сигнала на обяд. Проверихме ги. Заподозреният беше засечен в района. Започна продължително преследване. Издирваният е бил задържан за кратко от местно лице, но въпреки това е успял да избяга. След това колегите ни влязоха в дирите", каза той. 

Вижте снимки на заподозрения пред болницата. Автор: Георги Мангинов, Sliveninfo.bg

"Последва около 2 часа преследване. Бяхме на крачка след него. В момента е задържан и се работи с него. Колегите са стреляли. Има наранявания по краката. Не изпълняваше никакви разпореждания. Наложило се е колегите да използват оръжие. Нямаме потвърждение дали към този момент нараняванията са от стрелба или от това че е вървял в тази местност", коментира още Иванов.

Новините на NOVA (16.08.2019 - извънредна емисия)

Запитан дали издирваният убиец е влязъл в къща, за да се укрива, Иванов заяви, че нямат такава информация. По думите му няма данни заловеният да е имал съучастници.

"Получихме информация, че негови близки са знаели за извършеното престъпление, но до този момент те ни го спестяваха. Когато потвърдим информацията – ще ви го кажем”, заяви главният секретар на МВР.

„Предстои в понеделник да бъдат повдигнати обвинения на Мартин Стоянов Трифонов. Той в момента е в болница. Събрани са всички необходими доказателства. Изготвено е постановление за ДНК експертиза, утре ще имаме и резултати от нея. Цялата операция приключи успешно”, заяви окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. „Заподозреният е 21-годишният Мартин Трифонов. Той е безработен, асоциален тип, няма приятелства, семейството му е в много тежко финансово положение, той е без образование”, обясни главният секретар на МВР. "Осъждан е и е лежал в затвора за прояви на блудство към негова близка", допълни още той.

7-годишно момиченце е изнасилено и пребито до смърт в сливенско село (ВИДЕО+СНИМКИ)

Подстъпът към вилната зона край селото продължава да бъде блокиран. Натам са били изпратени няколко буса с жандармерия и „Гранична полиция” със следови кучета.

От Министерството на правосъдието потвърдиха, че от март 2017 до април 2018 година Трифонов е излежавал присъди за блудство в Бургаския затвор.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ЖЕСТОКОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК

Две момчета, които са помагали на полицията по време на гражданския арест, разказаха за NOVA какво знаят за предполагаемия убиец.

„Аз, Андон, две момчета и едно момиче тръгнахме да го търсим нагоре по реката. Стигнахме до третата бара. На връщане видяхме две коли на „Гранична полиция”. След секунди чухме как един от органите на реда каза: „Стой, не мърдай!”. Започнахме да го преследваме по черния път”, разказа 19-годишният Тихомир.

„Полицаите ни казаха, ако го видим да сигнализираме веднага и да го подгоним. Той мина покрай мен и го замерих с едно дърво. Не можах да го улуча. Взех един камък и успях да го уцеля. Всички полицаи тръгнаха след него. Органите на реда стреляха нагоре във въздуха и мисля, че един път го простреляха. Той се скри в една изоставена къща. Органите на реда влязоха и го заловиха”, каза още 14-годишният Андон. Той сподели, че през годините двамата са имали дрязги.

За случилото се ни разказа и доброволецът Габриела Иванова, която също участвала в акцията. 

„Едно момче беше на пръст разстояние от него. За малко да го хване. Мартин беше гол до кръста, с дебел анцуг, с кантове отстрани, държеше се за анцуга, бягаше и каза „Ще ме хванете, ама знаете ли кога?” и се смееше”, разказа Иванова.

Мартин тръгнал към гората, разказва още Габриела. Преди да стигне там обаче се опитал да се укрие в двора на Тодорка и Дончо.

„Аз перях. По едно време застана насреща ми и ми направи знак с пръста да мълча. Викам му „Мартине, какво правиш ти бе?”. Ние го познаваме. Познавам майка му. Той вика „Шшшт, мълчи”. Много се изплаших. Даже не видях откъде дойде”, разказа баба Тодорка.

Мартин е задържан пред очите на Диян, който също се включва в преследването.

„Казах му „Спри се, спри се, ще стане по-лошо”. Обаче самият полицай стреля и май го рани. Той се стресна. И викам „Лягай на земята, защото ще те убият”. И той започна да крещи „Заклевам се, не съм аз”, каза още Диян.

Издирват осъждан за блудство 21-годишен за убийството на момиченце в Сотиря (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хората от селото твърдят още, че издирваният е лежал в затвора за кражби. Свързват името му и с фатален инцидент, станал преди година. Мартин минавал покрай една от къщите във вилната зона, когато го подгонили кучетата пазачи, живещи в двора й. Собственикът на имота се намесил и опитал да укроти животните. Те обаче се нахвърлили върху стопанина си и го нахапали до смърт. За случилото се тогава разказа и самият Мартин пред камерата на NOVA.

РЕПОРТАЖА ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.