Магнитни бури не се очакват този уикенд

Магнитни бури не се очакват този уикенд. Това заяви директорът на Националният институт по геофизика, геодезия и география НИГГГ към БАН проф. Николай Милошев в ефира на „Събуди се”.

Задава се серия от магнитни бури

„Ние не си позволяваме по отношение на магнитните бури да правим прогнози повече от 6 часа напред. /…/ Все пак има някакви предварителни признаци, че ще има магнитна буря. Няма никакви основания за притеснение. На сайта на института може да се види дали има задаваща се буря. В нашия институт се намира единствената геомагнитна обсерватория в България,която непрекъснато следи за състоянието на магнитните бури”, добави той.

Магнитните бури не са приятен феномен, но не са толкова страшни за хората, почерта проф. Николай Милошев. „Промяната в общото количество на магнитното поле е минимална. Тя би могла да влияе на хора в гранично положение, т.е. на сериозно болни. Здрави хора не би трябвало да имат трайни последици. Електромагнитните лъчения, които се излъчват от минаващи трамваи, тролеи, от далекопроводи, не са по-малко”, обясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.