Пикът на изригванията на Слънцето е в периода 1-2 февруари

Очакват ни серия от магнитни бури. Пикът на изригванията ще е на 1-ви и 2-ри февруари.

„Магнитните бури рефлектират върху психиката на здравите хора. По време на тези изригвания често се будим през нощта. Сънуваме доста повече и получаваме главоболие, ставаме раздразнителни”, каза в студиото на „Събуди се” психиатърът Веселин Герев.

По думите му психиката ни е отвикнала на магнитното поле. „Движим се в превозни средства и сме обградени от дебели бетонни стени. Тези фактори намаляват естествения магнитен фон на Земята. И, когато има слънчеви изригвания, ние ги усещаме”, допълни той.

Задава се нова магнитна буря на Слънцето

„Количеството на бурите през последните години е ниско. На 31 януари късно вечерта е имало по-сериозно изригване на Слънцето. Скалата за измерване на магнитното поле е от 0 до 9. Смята се, че до 3 полето е спокойно”, коментира доцент Татяна Трифонова от Института по геофизика.

Тя допълни, че магнитното поле на Земята се влияе от процесите, които се случват със Слънцето. На 19 и 20 февруари се очакват нови изригвания. Според доц. Трифонова те не са толкова опасни, но все пак хората с хронични заболявания трябва да бъдат по-внимателни.

„Магнитното поле разширява кръвоносните съдове. Особено чувствителни към това са сърцето и мозъкът. От там идват честите проблеми. Хората, които страдат от депресия, получават облекчение от магнитните бури”, каза още психиатърът Веселин Герев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.