В Дания местна банка обяви ипотечен кредит с отрицателна лихва

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар - с тенденция да падат още. За покупка на ново жилище някои банки вече отпускат ипотека с лихва под 3%, а потребителски заеми все по-често може да се договорят под 6%.

В момента поне пет банки предлагат потребителски заеми с лихва под 6%, ако клиентът получава заплатата си по сметка в съответната банка и има доходи над 2000 лв.

На фона на това Дания привлече интереса в последните дни. Местна банка обяви ипотечен кредит с отрицателна лихва.

Най-ниската лихва по ипотечен кредит, която в момента може да се договори у нас е 2,8%. Затова Иво решава, че е време да си купи жилище. Надява се, че докато избере подходящия дом, лихвите ще паднат още и така ще компенсират високите цени на имотите в момента.

„Силно се надявам да паднат, защото така ще бъде още по-добра оферта за мен. Няма да бъде само банков кредит, ще вложа и спестяванията си”, каза Иво Димитров.

Теодора Петкова: За кредитите, лихвите и задълженията

В същото време "Датска Банка" стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента. Това означава, че банката плаща, за да бъде освобождавана от наличните средства. Така на падежа на ипотеките кредитополучателите ще върнат по-малко пари, отколкото са взели назаем. Според експерти обаче твърде примамливата оферта има своите недостатъци.

„Когато се разучат малко по-подробно условията по кредитите излиза така, че когато се заплатят таксите и комисионните по този кредит, не банката дава пари, ами клиентът дължи. Колкото по-ниска е лихвата, толкова по-голяма е вероятността банката да компенсира с друг разход”, коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

Пазарът на недвижими имоти е в разцвета си. Ако преди най-високите сделки са били за 80 хил. евро, то днес това е начална цена.

„Много млади хора работят в IT сектора и предпочитат да си купят жилище вместо да плащат наем. Над 100 хил. лева е цената за тристайни или малки жилища, които се купуват, за да се отдават под наем”, посочи консултантът по недвижими имоти Юлия Ламбрева.

Какви заеми искаме и как ги връщаме?

Очаква се лихвите по кредитите да паднат още. Отрицателните обаче вероятно няма да стигнат страната ни, защото 70% от печалбите на банките у нас са именно лихвен приход.

Междувременно в страната ни вече действат нови правила, въведени от Европейската централна банка, които затягат условията за отпускане на заем. Така например, ако клиент е допуснал просрочие, без значение за каква сума, той попада в графата с рискови потребители и получаването на следващ заем ще е по-трудно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.