В участъка обаче ще могат да се движат само леки автомобили

Пуснаха движението в едното платно на подпаления мост на магистрала „Струма”. Както вече ви информирахме, тонове незаконни отпадъци се запалиха под аутобана. Заради пожара магистралата беше затворена за дълго време, а това превърна в кошмар пътуването на хиляди летовници.

Днес и утре автомобили ще могат да пътуват към Гърция по отвореното платно, а в неделя и понеделник – обратно към София.

В участъка обаче ще могат да се движат само леки коли. Камионите ще трябва да минават по обходния маршрут през Дупница и път Е-79. 

Пожари бушуват на няколко места у нас, обявиха частично бедствено положение в Дупница

Цяла нощ багери на агенция “Пътна инфраструктура” чистили отпадъците под магистрала „Струма”.Още през 2018 година от Община Дупница са предупредили агенцията, че има опасност от пожар. „Те са направили проверка към момента и не са установили боклук под магистралата. Най-вероятно за момента може и да го е изчистил и пак да го е натрупал”, коментира заместник-кметът на града Кру, Милев.

Не и според екоинспекцията. Отпадъците са на фирмата, но не и терените, на които е. Така че отговорност да няма боклук имали и общината, и пътната агенция. АПИ имат предписание до 2 септември да изчистят терена, за който отговарят - по 2 метра от двете страни на аутобана,

Отнемат лиценза на фирмата, чийто склад горя под АМ „Струма”

"От вчера сме поискали контролните органи – РИОСВ и Община Дупница да ни укажат къде да депонираме. АПИ не се вайка пред медии и в студия, тя работи. Проблемът ще се реши когато цялото нещо бъде уредено законово", заяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Георги Терзийски

Експерт пред NOVA: АМ "Струма" е била на косъм от срутване

Фирмата, собственик на отпадъците, е на същото място от 1996 година, много преди да има магистрала. има разрешение да държи отпадъци на много по-малка площ отколкото го прави. за момента собственикът й е единственият обвиняем за пожара под магистрала „Струма”.

Подробности гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.