Огнени фронтове се разгоряха и в Гърция и Турция

Няколко огнени фронта бушуват в страната. Последното огнище пламна до Дупница, близо до магистрала „Струма”. Огънят тръгнал от леснозапалими материали в склад на предприятие. Това наложи спиране на движението по аутобана в отсечката от пътен възел "Дупница" до пътен възел "Бобошево" в продължение на около два часа. От общината в Дупница съобщиха, че е обявено и частично бедствено положение. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

С багери и с лопати се обръщатгорящите валирани отпадъци, който отново се разгарят. Според данните на РИОСВ-Перник няма замърсяване на въздуха. 

Има сериозни съмнения за състоянието на три от колоните на АМ "Струма". Това е причината движението в посока "Кулата" да не се възстановява и към 22 часа. Няма опасност за хората. 

Собственикът на цеха Кольо Илиев разказва, че пожарът избухнал малко след 16 часа. 

Според него палежът е умишлен. „Няма друг начин как да се случи”, заяви той.

Часове наред пожарникарите опитваха да се справят с огъня. Заради гъстия черен дим и веществата, които горят, от Перник пристигнаха екипи на РИОСВ, за да следят за замърсяване на въздуха. Оказа се, че собственикът на цеха за отпадъци няма никакво разрешение да складира каквото и да е под магистрала „Струма” и на своя глава решил да използва пространството, за да подреди там балираните отпадъци, които днес изгоряха.

„Грешката е такава, че той беше подготвен за изкарване за ТЕЦ „Бобов дол”, обаче и те не приемаха в момента и затова и така. Всеки ден имаме разговор с директора на ТЕЦ „Бобов дол”, и те са задръстени”, каза Илиев.

„Община Дупница много отдавна е пуснала едни сигнални писма, с които е уведомила, че това нещо не е редно да бъде съхранявано тук.  Общината сигнализира за наличие на проблема и си мисля, че не само РИОСВ, тук и АПИ трябваше да вземат отношение по темата, имайки предвид къде е складирано това нещо”, заяви кмет на община Дупница Методи Чимев.

От АПИ обясниха, че отпадъците са били на общинска площ и е било задължение изцяло на общината да ги изчисти.

По-рано през деня имаше и горски пожар край Дупница. Огнеборците успяха да го потушат преди да застраши близките населени места.

Продължава битката с огъня и в Хасковско. За броени часове огненият фронт успя да измине километри. Изгорели са около 8000 декара. 4000 от тях са горска територия, предимно с широколистни дървета. На помощ на пожарникарите бяха изпратени и военни. Предполага се, че пламъците са били предизвикани от човек в понеделник. Огнеборците се надяват пожарът да бъде напълно потушен най-късно до сряда сутринта. 

Вече втори ден гори и депото за битови отпадъци край пловдивското село Шишманци. Полицията в Пловдивско е в готовност да ограничи движението по магистрала „Тракия”. Нивото на замърсеност на въздуха в района се измерва на всеки час. Засега експертите са категорични, че опасност за живещите наоколо няма. Огнеборците предполагат, че до полунощ ще потушат дима напълно.

Опасността от пожари остава сериозна и в следващите часове. Обстановката допълнително се усложнява и от високите температури в цялата страна. Очаква се и в сряда температурите да бъдат най-високи в Сандански. Предупредителни кодове за опасни горещини има в цяла Западна и Централна България.

Пожар на Самотраки: Хиляди туристи в огнен капан (ВИДЕО)

Горещините и силният вятър предизвикаха пожари на много места и на Балканите и създадоха проблеми на десетки туристи. Огън бушува на гръцкия остров Евия, близо до Атина. Там се е наложила евакуация.

Пожар е избухнал и на остров Тасос. Според властите той вече е локализиран.

Най-сериозна обаче е ситуацията на Самотраки. Там стотици туристи, сред които и българи, са блокирани заради спрени фериботи. На мястото бушува и пожар. От консулството ни в Солун бяха категорични, че опасност за сънародниците ни няма. Част от летуващите обаче бяха принудени да спят, където намерят. Консулът на България в Солун заяви пред NOVA, че местните власти осигуряват безплатна вода и стоки от първа необходимост.

Горски пожари горят на два турски острова в Мраморно море (ВИДЕО)

С горски пожари се борят и източно от Самотраки - на два турски острова в Мраморно море. На помощ на пожарникарите са изпратени екипи от Истанбул с хеликоптер. Заради силните ветрове пламъците се разрастват бързо.

Горски пожар избухна и на остров Мармара. И там огънят се разпространява бързо. Изгорели са няколко къщи и селскостопански постройки.

По данни на Европейската комисия тази година приблизителната изгоряла площ  на територията на европейския съюз е около 355 хиляди хектара.

Прогнозите за емисиите, отделени във въздуха от горските пожари са 1 милион тона годишно.

За последните 10 години при пожари са загинали 715 души, а изгорялата площ е 8,7 милиона хектара или приблизително, колкото е площта  на Австрия.

Още за пожарите у нас и на Балканите гледайте във видеото.

Репортери: Ивелина Драгнева; Ивелина Николова; Антон Чавдаров; Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.