Някои от фишовете са от места, където не е стъпвал

Мъж постави рекорд по плащане на чужди глоби за пътни нарушения. Преди време Пламен Минев беше заплашен от публична продан на имущество, както и от това да му спрат колата от движение. Накрая почти си отдъхна с облекчение. Но за кратко. Оказа се, че продължава да получава фишове от места, където „кракът и му не е стъпвал”.

„Това не са мои глоби, това са чужди глоби. Цялата история започна през 2017 г., когато в един момент започнаха да пристигат на домашния ми адрес писма от различни регионални дирекции на вътрешните работи с глоби. Най-странното беше, че тези регионални дирекции са в градове в страната, които не съм посещавал не само в деня, когато е фиксирана глобата по фиш, а през цялата година не съм посещавал тези населени места”, заявява Пламен Минев.

Потърпевшият започнал собствено проучване по случая с глобите, които го връхлитали „като гръм от ясно небе” по всяко време и от различни райони на страната.

Защо разбираме за санкции на пътя чак при смяна на лични документи?

„Оказа се, че в качеството си на бивш представляващ на голяма лизингова компания в България, това са глоби на лизингови автомобили. Явно ползвателите са направили тези нарушения - най-вероятно паркиране и престой на непозволено място или с превишена скорост”, обяснява Минев. „В Търговския регистър може да се види, че от октомври 2009 г. аз не представлявам тази лизингова компания, тъй като съм напуснал, вече почти 10 години по-късно получавам глоби на лизингови автомобили”, обяснява още Минев.

Получателят на глобите привлякъл вниманието и на Националната агенция за приходите. Срещу него били образувани изпълнителни дела за събиране на неплатени публични вземания.

„Бях принуден веднага да платя 2 чужди глоби”, обясни Минев.

С решаването на казуса се ангажираха омбудсманът Мая Манолова и МВР.

„В последствие при една от рутинните ми проверки в сайта на МВР видях, че всички тези фишове ги няма, приех, че те са отменени и се успокоих, като реших, че нещата са приключили”, разказва Минев.

Така вече започнал да спи спокойно, защото спрял да плаща чужди глоби. За всеки случай обаче продължил да проверява.

„Влязох в сайта на МВР и въведох необходимите данни. Бях безкрайно учуден, когато отново видях, че съм нарушител в различни точки на страната. Не веднъж, а на 2 места, с два различни автомобила”, разказва Пламен Минев.

Абсурд: Мъж получи глоби за неправилно паркиране в Швеция, без да е ходил там

Така вече има 2 нови фиша.

„На 23 юли съм бил в Лом, а на 2 август съм бил в Бяла Слатина”, разказва Пламен Минев. „В тези 2 града не съм бил през последните 20 години”.

„По начина, по който жената на гишето в КАТ ми обясни, останах с впечатлението, че и в двата случая съм паркирал неправилно”, обясни Минев. И категорично отказва да плати глобите. „По-скоро за пореден път бих потърсил съдействието на органите на МВР, дори на министъра на вътрешните работи за окончателно и трайно решение на този проблем”.

Последвала спешна реакция на МВР. Лично министър Младен Маринов разпоредил проверка. Пламен Минев получил писмо, в което полицията се извинява за създаденото неудобство. А на служителите, допуснали неточност при съставянето на фишове, са наложени дисциплинарни наказания.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.