Темата коментират експертите по сигурността Тихомир Стойчев и Тихомир Безлов

Бил ли е занижен контролът в мястото за излежаване на присъди от отворен тип в Стара Загора, откъдето избягаха двама молдовски граждани. Тази тема коментират Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

„В тази ситуация има прекалено много съвпадения и няма съмнение, че бягството е планирано. Страхувам се обаче, че планирането е свързано с администрацията. Имам такива съмнения, но и разследването ще покаже”, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Затворното дело през последните години в Европа и по света се насочва към повече хуманност. У нас имаме 12 затвора и 24 общежития от открит или закрит тип. Трябва да си зададем въпроса дали законодателят малко не се разминава в желанието си да хуманизира всички тези дейности”, добави още Тихомир Стойчев.

Продължава издирването на молдовците, избягали от затвора в Стара Загора

„Тази вълна от либерализационни стъпки, които в България се случват по отношение на затворниците не са съобразени с нашите специфики. Ние не сме скандинавска страна и при нас ситуацията е по-различна. Престъпността у нас е по-висока спрямо средната за ЕС. Затова тези мерки с местата за изтърпяване на наказания от отворен тип, включително и в класическите затвори са малко в повече”, допълни Безлов.

„След бягството на Владимир Пелов и неговият съкилийник имах възможност да говоря с много хора, които работят в системата. Мнението е единодушно – в затвора може да се внесе и изнесе всичко. В случая от Стара Загора, затворниците са могли да избягат отвсякъде”, коментира Стойчев.

Продължава разследването на мистериозното убийство край Негован

Двамата експерти коментираха и случая с намерените човешки останки в Негован.

„В Негован имаме изключително тежка ситуация. По случая ще се работи трудно и не знаем колко продължително”, посочи Тихомир Стойчев.

„При такъв тежък инцидент информацията се ограничава умишлено”, допълни Тихомир Безлов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.