Правосъдният министър Данаил Кирилов е разпоредил спешна проверка

Още няма следа от двамата молдовци, които избягаха от затвора в  Стара Загора. Те са обявени за общонационално издирване. Двамата са излежавали присъди за взривяване на банкомати.

Александър Хаджи, на 24 години, и Василе Мораро, на 30 години, са били настанени в затворническото общежитие от открит тип преди седмица, след като са прекарали 1 година в ареста. Очаквало се да ги преместят в София, където е трябвало да изтърпят присъдата си от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода заради взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора.

МАЩАБНА ОПЕРАЦИЯ: Издирват избягалите от затвора в Стара Загора молдовски граждани

За издирването на бегълците помага фактът, че те не са българи и не владеят езика.  Експерти изразиха мнение пред NOVA, че двамата са изключително добре подготвени физически.

„Тук трябва да отчетем, че това са чужденци от рамките на бившия Съветски съюз или ОНД, където голяма част от мъжете имат високо ниво на военна подготовка”, заяви експертът по сигурността Тихомир Стойчев. „Аз виждам физическата кондиция на тези хора, за мен това са млади бойци, годни за всичко”.

Бягството вероятно е било добре планирано.

„Прекалено много съвпадения има в този случай. Значи първо те ще ги местят и ще седят за един кратък период от време, след това идват едни роднини. Някак много особено. Преди това седят една година в арест. Прекалено много случайности има. Мисля, че няма съмнение, че е планирано”, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Страхувам се, че планирането е свързано с администрацията”.

Режимът в затворническото общежитие е бил изключително облекчен, като неговата цел е социалната адаптация на затворниците.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е разпоредил спешна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая. Резултатите от нея се очакват тази седмица.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.