Те се сблъскват с много неясноти и изисквания, които не могат да изпълнят

Проблеми за стопаните в Пловдивско, които унищожиха прасетата си и сега трябва да получат по 300 лева за дезинфекция. Кандидатите за държавната помощ, обаче, се сблъскват с много неясноти и изисквания, които не могат да изпълнят.

До момента 60 процента от стопаните в Пловдивско, които доброволно са умъртвили домашните си животни са подали документи за обезщетение от държавата. За да получат помощта от 300 лева, те трябва да попълнят заявление и констативен протокол. Възрастните хора срещат трудности при попълването на документите. Друга пречка се оказа, че повечето не могат сами да дезинфекцират дворовете си. Нямат и банкова сметка.

Огнище на африканска чума и във Варненско

Дойчин Дечев е един от първите стопани в пловдивското село Белозем, които от сутринта се редят на опашка в местното кметство. 80 на сто от хората не са успели сами да се справят с попълването на формулярите. За това им помагат чиновниците. ”Повечето са възрастни хора, нямат очила. Трудно пишат. Някои хора не са наясно. Мислят, че на всяко прасе се дават 300 лева, а тo не е така”, коментира административният секретар на Община Белозем.

Нов случай на африканска чума в Югозападна България

Едно от условията стопаните да получат помощ от държавата е сами да са дезинфекцирали дворовете си. Другото е да имат банкова сметка. А това също е пречка за повечето хора.Интересен факт е,че в първомайското село Крушево голяма част са отказали помощта от 300 лева. „След като разберат, че не трябва да гледат 12 месеца отсега прасета в дворовете си, се отказват да попълват”, коментира кметът на селото Радка Петрова.

Глобяват собственици на прасета в Сливенско

От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че хората, които нямат банкова сметка, ще получат парите на ръка. „Изплащането на държавната компенсация ще започне от 1-ви следващия месец. Ще гледаме да спазим този срок на 100 процента”, обясни директорът на ОДБХ – Пловдив д-р Камен Янков.

Откриха африканска чума в още един свинекомплекс в Русенско

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.