Те не са спазили предписания от ОДБХ

Административни санкции грозят собствениците на 177 прасета в Сливенско. Те не са спазили издадени от ОБДХ предписания. Това съобщават от пресцентъра на Областната администрация, цитирани от „Фокус”.

От там добавиха, че в 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат такива. И уточниха, че  стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

Четири нови огнища на африканска чума в Русенско

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни. Ветеринарни специалисти предложиха да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места,  тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време. Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава.

Изплащат еднократна помощ на стопаните на умъртвените прасета от 1 септември

Представители на ловните дружинки предложиха да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти. Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно са заколили домашните си прасета, са изготвени. Съществува обаче възможност те да бъдат допълнени. Въз основа на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от „типа заден двор“, попадащи в зоните на разпространение на африканска чума.

Нов случай на африканска чума във Великотърновско

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.