Инцидентът е станал в района на Сточна гара

Цистерна разля огромно количество преработено масло на столичен булевард. Това доведе до транспортен хаос.

Заради хлъзгавата настилка от снощи до сутринта са станали 6 леки катастрофи. Над 50 служители на почистващите фирми в София се заеха да почистят асфалта.

Малко след 02:00 часа през нощта районът около Сточна гара се оказва покрит с тъмна хлъзгава течност. Тежкотоварен камион разлива огромно количество масло.

Изминати са близо 6 км преди шофьорът да осъзнае, че има теч, а на асфалта са оставени близо 8 тона масло.

Карнобат на косъм от взрив (ВИДЕО)

„Най-големият проблем беше пътен възел „Подуяне”, по който беше изсипано над 1 тон и половина масло на няколко квадратни метра. Започнахме спешно третиране с трици и пясък, като мобилизирахме всички фирми, които ни помагат и нашия наличен ресурс”, коментира директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” в СО Красимир Димитров.

В почистването се включват екипи от близките райони, за да може движението да се отпуши преди час пик. По хлъзгавия път през нощта обаче стават 6 катастрофи.

След разлива от общината посипаха пътното платно с пясък, а след пясъка с мраморно брашно, което да попие остатъка от маслото.

Шофьорът на камиона е извикан в 5-то Районно управление, където са му съставени няколко акта. Според информация на ДАИ машината е с редовен технически преглед и разрешение да превозва такъв тип товар. От РИОСВ- София успокоиха, че вреда за околната среда няма. Щетите засега са само финансови.

Петима пострадали след сблъсък между самолет и цистерна в Торонто

„Какво се е случило ще установят органите на реда. Аз лично ще сезирам прокуратурата, защото използваме огромен ресурс цяла нощ и ще продължим да използваме, за да възстановим изцяло настилките”, коментира Йорданка Фандъкова.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Не се знае обаче, дали вече попилото в пътната настилка масло, няма да разруши асфалта и да се наложи ремонт.

 „Трябва да бъде за сметка на фирмата. При пренос на такива опасни вещества и стоки има определена застраховка, която се прави задължително и би трябвало тя да покрие разходите на СО”, каза Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Почистването ще продължи тази нощ, като засегнатите улици ще се мият основно. Очаква се да стане ясно и каква ще е глобата за фирмата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.