Според учени те са по-полезни за домашните животинчета

Храна на основата на насекоми ще е по-добра за домашните ни любимци от топ пържолите, твърдят учени от Великобритания, предаде БГНЕС.

Ветеринарите очакват съпротива от някои собственици на домашни любимци, но казват, че проучванията показват, че много от тях биха приели храна на базата на насекоми.

Ветеринарите твърдят, че протеинът от насекоми осигурява по-екологична алтернатива на традиционната храна за домашни любимци.

Коя е любимата кръвна група на комарите?

Саймън Дохърти, президентът на БВА, каза пред Би Би Си: „Има наистина вълнуващо бъдеще в използването на протеини от насекоми в храните за домашни животни. Това е фантастична възможност - да гледаме на насекомите като алтернативни източници на някои хранителни съставки, които използваме в менюто на домашните ни любимци.“

Той каза, че е от съществено значение да се намерят хранителни източници, които да не изчерпват почвата или водата или въглеродните емисии, които са вредни за климата, и добави, че е по-добре месото да бъде храна за хора, а не за домашни любимци.

ООН: Почти 1 милион растения и животни са застрашени от изчезване

Насекомите се използват широко в рибни ферми и птицеферми, а някои фирми във Великобритания вече продават храна за домашни любимци с до 40% протеин от насекоми.

Доктор Дохърти заяви, че протеинът от насекоми може да се хареса особено на собствениците на котки, тъй като котките се нуждаят от основна аминокиселина, наречена таурин - която се намира в месото, рибата и най-вече в насекомите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.