Репортаж на "Дойче Веле"

Във Великобритания броят на кухните за бедни се е увеличил драстично: от 29 през 2008 г. - на 2000 днес. Стотици хиляди британци ги използват, защото нямат пари за топла храна. Виновна за това е политиката на икономии.

„Никой не е склонен да покаже, че се нуждае от помощ. Дори и да е гладен. Първо трябва да се справим с кризата, а след това да създадем място, на което хората да се чувстват добре - място, на което никой да не ги осъжда. За да идват отново и да намерят тук приятели“, заяви основателят на  „Дом на надеждата“ Найджъл Адамс.

Мотото гласи „помощ за самопомощ“. Едни намират тук дрехи, с които да отидат на интервю за работа. А други, като Пол например, получават помощ в попълването на формуляри за бюрото по труда. В "Дома на надеждата" се предлагат компютърни курсове, консултации и всякакъв друг вид помощ. Целта е хората да не гладуват и да им бъде вдъхната надежда, за да се изправят отново на крака. Както се е случило с Джоана Елсгуд. Днес тя е една от 40-те доброволни помощници в трапезарията за бедни.

„НЕ ХАБИ – ДАРИ”: Кухня за социално слаби в двора на църква (ВИДЕО)

"Отглеждам детето си сама и понякога парите не стигат, тогава се нуждая от пакет с хранителни продукти. Освен това тук има с кого да споделям проблемите си. След многото години, през които се нуждаех от помощ, най-сетне я получих именно тук. Сега искам да върна обратно поне част от добрината“, разказа Джоана Елсгуд, помощничка в „Дом на надеждата“ .

През последните девет години "Домът на надеждата", който е подслонен в една бивша църква, се превърна в истински общински център. Той поема онези задачи, за които общината вече няма пари -  такива са тъжните последици от 11-годишната политика на икономии и социални реформи, въведени след глобалната финансова криза. Закрити бяха много работни места, системата за социални помощи бе съсипана от икономиите. Преди кризата във Великобритания имаше едва 29 трапезарии за бедни, а днес те са 2000. По данни на ООН, четири милиона британци понякога не слагат и залък в устата си по цели дни. С това страната поставя един тъжен рекорд в Европейския съюз.

Раздават храна на 300 000 бедни българи

„Ако трябва политиците да намерят решение на проблема, ще ни се наложи да чакаме много дълго. Ние сме единствените, които още сега можем да създадем у хората усещане за семейна близост и да изградят стабилна мрежа за социална сигурност“, заяви Найджъл Адамс.

В „Дома на надеждата“ разчитат на дарения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.