Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев

В около 50 училища в страната ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев във Варна по време на награждаването на победителите в конкурса за извънкласни и извън училищни дейности, организиран от Синдиката на българските учители.

Фандъкова: Отделихме 90 млн. лева за ремонти на училища и градини през 2019 г.

Той уточни, че това няма никъде да възпрепятства започването на учебния процес, предаде БТА. По думите му някои училища, които се обновяват цялостно, са преместени в други сгради. Министърът допълни, че през тази година са ремонтирани 1000 училища, като в 500 от тях ремонтните дейности са приключили. Вълчев обясни, че тези цифри постоянно се променят. Той съобщи още, че през следващата година ще започнат ремонти дейности на държавните професионални гимназии.
Ситуацията с учителите преди началото на новата учебна година не е много по-различна от предишните години, каза още министърът. Той припомни, че ежегодно между 3500 и 4000 учители навлизат в пенсионна възраст, като малка част от тях остават в системата. По думите на министъра в момента около 3.5 процента от учителите са навършили пенсионна възраст, а младите учители до 35-годишна възраст са между 14 и 15 процента.

Ремонтират около 1000 училища в страната

Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език, последните години най-остро се чувства недостиг на преподаватели по математика, физика и химия. По тази причина по тези професионални направления ще направим приема безплатен, държавата ще го финансира, ще има стимули и с допълнителни стипендии, каза министърът.
Най-много са свободните места за предучилищна и начална педагогика, каза още Вълчев. Той бе категоричен, че няма криза и системата ще бъде обезпечена както и през предходните години. Според него проблемът ще е по-значителен следващите до 10 години, докато се балансира възрастовата структура.
Министър Вълчев коментира още, че приоритет остава обхващането и приобщаването на децата в образователната система. През последните две години над 40 000 са допълнително записаните в училищата, близо два пъти е намалял процентът на отпадналите, отчете той. Министърът поясни, че много по-трудно е да се осигури ежедневната посещаемост на учебните занятия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.