Брокерите отчитат и ръст в цените

Бум на фалшиви обяви за наеми в пика на търсенето, отчитат брокери. Как да избегнем нереалните оферти на пазара и защо наемите за двустайни жилища удариха 2500 евро – Това сочи проверка на Георги Георгиев в „На твоя страна”.

Средно по 2000 фалшиви обяви за наем в София на ден се публикуват в интернет, отчитат от бранша. Пикът е именно сега, когато и търсенето е най-голямо. Броени дни преди старта на новата академична година, брокерите отчитат и ръст в цените. В момента наемите на двустаен апартамент в София варират между 250 и 2500 евро. Средната цена на жилище обаче е около 500 евро за месец. Оферти на имоти в топ квартали на атрактивни цени ни привличат при бързо преглеждане на обявите в сайтовете за имоти.

Брокери "зарибяват" с фалшиви обяви за имоти

Лиза Петрова попада на примамливо предложение в един от сайтовете за имоти. Отскоро търси апартамент под наем в столицата, обаче удря на камък. „Обадих се за един апартамент, който изключително много ми хареса на снимките в обявата. Брокерът ми каза, че въпросният апартамент вече е отдаден под наем – предложи ми няколко други имота. Това, което видях въобще не отговаряше на това, което аз искам и останах разочарована”, коментира тя.

Схемата с фалшивите обяви е позната на брокерите. Наричат ги „набирателни” тъй като с тях измамниците целят да „наберат” нови клиенти след като съберат достатъчно данни за тях. „Пускат се имоти, които реално не съществуват с цел да се обадят клиенти, да се вземе тяхното име и телефон, да се разбере какво се търси”, обясни Десислава Здравкова, управител на агенция за недвижими имоти. 

 „Това се прави с цел да се отклони вниманието от тази оферта и да се предложи нещо друго, което не е нито на тази цена, нито е толкова атрактивно”, категорична е Анастасия Велева от Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар

Така брокери бързо разчистват имоти, които не са атрактивни и са трудни за отдаване под наем директно в интернет. Фалшивите обяви са трудни за разпознаване, разказва професионалният брокер Даниела Чапова. С нея преглеждаме произволна обвява в интернет. Обикновено 90 % от тези оферти са предназначени само за частни лица. „В момента много трудно клиентът може да разграничи реалната от фалшивата обява, тъй като разликата в момента е минимална – около 100-150 лв. Имоти в предпочитани квартали, с хубаво качество, на достъпни цени, което реално в момента имотният пазар не го позволява”, обяснява тя. 

 Подробности гледайте във видеото
 

Очакваме и Вашите сигнали и предложения за теми на e-mail-a и facebook-страницата на рубриката „На твоя страна”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.