Това предвиждат част от мерки, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на Африканската чума

Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат част от мерките за биосигурност, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете /АЧС/.

Промените в нормативната уредба се очаква да станат факт до края на годината, информира в кулоарите на Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в редовния парламентарен контрол. 

БИТКА С ЧУМАТА: До 26 август се чакат списъците за компенсации на стопаните

"Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата", коментира министърът.

Танева поясни, че до края на месеца трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. "За нас е важно и в трите вида стопанства да има съответните нива на биосигурност, така че епизоотичният риск да е минимален", каза още тя, цитирана от БТА. 

Танева обясни, че целта е следващата година всяка домашна свиня да е в мерки за биосигурност. Тя отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища, благодарение на мерките по депопулация на огнищата на АЧС.

Протести и блокади на пътища заради умъртвяването на домашните прасета (ОБЗОР)

Министърът информира още, че в понеделник очаква да приключи работата по огнището в Голямо Враново, където на унищожаване подлежат 1 000 свине майки и 3 600 подрастващи. "Информирали са ни, че в понеделник следва да приключат", каза тя.

По думите й пикът на заболяването е летният сезон и целта е следващият летен сезон да бъде посрещнат със значителна депопулация на резервоара на АЧС - дивата свиня и обхванати в мерки за биосигурност домашни свине.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.