Темата беше повдигната след серията тежки престъпления от последните месеци

Депутатите от ГЕРБ внасят законови промени, които предвиждат запазване на института на съкратеното съдебно производство, но и отговорят на обществените нагласи за увеличение на наказанието при умишлено убийство или тежка телесна повреда.

„Законопроектът ни цели да запази института на съкратеното съдебно следствие, както и да отговори на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда”, каза Анна Александрова от ГЕРБ.

Оставиха в ареста задържаните за двойното убийство край Негован

Темата беше повдигната след серията тежки престъпления от последните месеци и възможността виновните да не получат справедливи наказания.

От БСП също са подготвили свой законопроект, който предвижда да няма съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнание в случаи на убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. Подобен текст са внесли и от политическа партия ВОЛЯ.

Полицията проверява за още жертви на извършителите на двойното убийство

„Постарали сме се да предложим алтернативно решение на тези, които досега са внесени като законодателни предложения в два законопроекта. Т.е. ние потвърждаваме нашата увереност, че в българското наказателно право  и производство трябва да има съкратеното съдебно разследване, което във всички модерни наказателноправни системи работи успешно. Нашата резерва, с оглед обществената реакция, касае една от последиците на това съкратено производство – определянето на наказанието”, коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.