Руснаците ще избират управители в 16 региона, а изборите за законодателни асамблеи ще се проведат в 13 региона

 След лято на протести и масови арести, Русия гласува на местни избори. най-ожесточена е битката за Москва. На част от кандидатите на опозицията беше забранено да участват в изборите, а поддръжниците им бяха задържани. 

Путин: Не е важен броят на кандидатите, участващи в избори, а как ще работят избраните

Резултатите от вота се очакват с интерес, защото ще бъдат показателни за политическото бъдеще на Русия в момент, когато Владимир Путин влиза в своето трето десетилетие на върха. „В някои държави има 30, 50 или 100 кандидати. Качеството на работата им не се променя от това. Не количеството, а качеството е важно. Мисля, че имаме достойни кандидати”, коментира държавният глава.

Историческа размяна на затворници между Русия и Украйна (СНИМКИ)

Приближените на опозиционния лидер Алексей Навални, сред които и Любов Собол сега се надяват да си проправят път в политиката на столицата. „Виждаме, че няма кандидати, които ще защитят интересите на гражданите на Москва. Нямаше и през последните пет години. Градският съвет пренебрегва всички проблеми, които имахме през последните 5 години”, коментира Собол.

Руската опозиция свика нов протест в Москва (ВИДЕО)

Самият Навални призова привържениците си да гласуват тактически, така че да намалят шансовета на партията на президента Путин "Единна Русия" да спечели отново. 7 милиона и 200 хиляди души имат право на глас в Москва, а кметът на столицата Сергей Собянин призова: „Изборите са много вижни, градският парламент на Москва определя съдбата на нашия град и на всеки един от нас”.

Изборите са предизвикателство за управляващите, тъй като популярността на партия "Единна Русия" спадна до най-ниските си нива от десетилетие.

Задържаха отново руски опозиционер, веднага след като излежа 2 присъди

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.