Тя беше номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

„Новият ми ресор в Европейската комисия „Иновации и младеж“ е признание за България”. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Тя поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“ - наука, бизнес и образование. „Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация”, каза още Габриел, цитирана от „Фокус”.

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

„Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя.

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“. „Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. Аз ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.

„Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да го надградим", заяви още Мария Габриел.

„Давам конкретен пример – направихме дигиталните иновационни хъбове. Целта е те да бъдат във всеки регион в Европа. Моята цел е дигиталният иновационен хъб да бъде място, където всеки може ще може да получи достъп до цифрови умения и знания”, каза още тя. 

„Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“, каза Мария Габриел. Тя добави, че днес наблюдаваме географски дисбаланси, като акцентира на желанието ѝ нашите учени и нашият бизнес също да бъдат активно включени в новата европейска програма.

Тя обърна внимание и на учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание: „Искам те да имат това усещане за достойнство“, заяви Габриел.

От думите ѝ става ясно, че важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ. „Искам научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора, да им носят практически умения така, че те да се реализират. Наука, бизнес и образование с практическа насоченост и с много повече умения, които да са адаптирани към цифровата ера и трансформация, която преживяваме“, обясни Габриел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.