Новоизбраният председател на ЕК обяви ресорите на членовете на екипа си

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Това обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ресорът на българката в предишния мандат на Комисията се казваше "Образование, култура, младеж и спорт".

"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви фон дер Лайен.

При избора на членовете от екипа си тя е спазила половия паритет. Сред еврокомисарите има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Освен българският представител Мария Габриел, на поста комисар остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович.

"Искам тази комисия да бъде балансирана по полов признак, но искам да бъде балансирана и по географски. Както виждате, вицепрезидентите са от изток и запад, север и юг. Тази комисия ще бъде геополитическа", каза фон дер Лайен.

След като вече е ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, включително за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и, ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата комисия. 

Урсула фон дер Лайен предлага в състава на ЕК да има осем заместник-председатели, включително това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги.

Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия).

- Жозеп Борел (Испания) - понастоящем е министър на външните работи се кандидатира за заместник-председатели с ресор "По- силна Европа на световната сцена";

- Вера Йоурова (Чешка република) - е бивш член на Комисията "Юнкер". Тя се кандидатира за заместник-председател с ресор "Ценности и прозрачност";

- Маргаритис Схинас (Гърция) - е бивш член на Европейския парламент, дългогодишен служител на Европейската комисия и ще отговаря за ресор "Съхраняване на европейския ни начин на живот";

- Марош Шефчович (Словакия) - беше заместник-председател на Комисията "Юнкер". В новата ЕК ще отговаря за "Междуинституционални отношения и перспективи";

- Дубравка Шуица (Хърватия)  - е член на Европейския парламент и ще поеме "Демокрация и демография". Дубравка Шуица ще ръководи от страна на Комисията и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен заяви: "Искаме да вдъхнем нови сили на демокрацията в Европа. Това е наша обща отговорност. Демокрацията е нещо повече от гласуване на избори на всеки 5 години. Демокрацията означава гласът ни да бъде чут и да можем
да участваме в изграждането на обществото."

Силни цели си поставя и България. „Да бъдем по- дръзки, да имаме сърце за Европа и Европа наистина да бъде лидер”, каза българският еврокомисар Мария Габриел в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел

„Новият ми ресор в Европейската комисия „Иновации и младеж“ е признание за България”, коментира още тя.

„Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да надградим. Давам конкретен пример – направихме дигиталните иновационни хъбове. Целта е те да бъдат във всеки регион в Европа. Моята цел е дигиталният иновационен хъб да бъде място, където всеки може ще може да получи достъп до цифрови умения и знания”, заяви Мария Габриел. 

Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България

„Това е много голям и много важен ресор. Това е отношение към България и към г-жа Габриел персонално, защото тези два ресора са били разделени, а сега вече е мегаресор с две генерални дирекции и изключително голям бюджет”, коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Новият ресор на България е значим според президента Румен Радев, независимо от това какви средства се разпределят чрез него. Държавният глава посочи, че амбицията на Европа е да бъде водеща на световната сцена. „Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа. Там е бъдещето. Очаквам България да има активна роля в този ресор. Той е важен”, заяви Радев.

Премиерът Бойко Борисов поздрави българския комисар в личния си профил във Facebook. 

„Поздравявам българския комисар Мария Габриел след като днес официално стана ясно, че получава ресор "Иновации и образование" в новата Европейска комисия. Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно. Важно е, че голяма част от досегашния ресор "Цифрова икономика и цифрово общество" се съдържа в обхвата на новия”, пише премиерът.

„Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове”, добавя Борисов.

„Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика. Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно!само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика”, пише още Бойко Борисов.

Подобна е и оценката на изпълнителната власт. „Силен, с голямо значение за целия Европейски съюз, който да позволи на нашия кандидат за комисар да разгърне целия си потенциал”, коментира Томислав Дончев.

На обратната позиция застават от БСП. „Новият й ресор, в сравнение с ресорите на други наши съседни страни и това, безспорно това е по-слаб ресор за нас”, каза Деница Златева.

Мария Габриел обаче опроверга обвиненията. По думите й България запазва контрола върху цифровизацията и управлява огромен финансов ресурс от над 100 млрд евро.

Сега предстои и изслушването на новите комисари.

Какво означава балансирана по полов и географски принцип еврокомисия, каквато обеща и Урсула фон дер Лайен?

27 ще са новите министри в правителството на обединена Европа, от които 14 са мъже и 13 са жени. Осем от тях вече са работили за Жан-Клод Юнкер. Новата комисия ще има 8 заместник-председатели, а трима от тях ще имат и изпълнителни функции. Те ще отговарят за трите приоритета на председателя фон дер лайен.

Така с измененията в климата ще се заеме холандецът Франс Тимерманс. Маргрете Вестагер от Дания ще подготвя Европа за цифровизацията, а латвиецът Валдис Домбровскис ще координира икономиката в интерес на хората.

Испанецът Жозеп Борел ще замени Федерика Могерини като върховен представител на Съюза по външната политика, а досегашният говорител на комисията гръкът Маргаритис Схинас поема новият ресор "Съхраняване на европейския начин на живот".

Кандидати за еврокомисари са още:

- Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за "Бюджет и администрация" и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК;

- Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона;

- Мария Габриел (България) е предложена за еврокомисар по иновациите и младежта;

- Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването;

- Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката;

- Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество;

- Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар;

- Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС;

- Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията;

- Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката;

- Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда;

- Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места;

- Хелена Дали (Малта) ще отговаря за въпросите за равенството;

- Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието;

- Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите;

- Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта;

- Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи;

- Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.