Напрежение и сблъсъци нямаше

Протест и контрапротест заради номинирането на Иван Гешев за главен прокурор. И двете групи се събраха в центъра на София, но напрежение и сблъсъци нямаше.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите срещу избора на главен прокурор се събраха пред Съдебната палата. Сред тях имаше и такива, които бранеха чистота на въздуха в Перник. Изненадващо пред Съдебната палата се изсипа и група роми, а някои от тях опънаха и плакати.

Протест срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев в София

„Тук съм, защото искам да има правосъдие и защото не ми харесва кандидатурата на главния прокурор”, каза един от протестиращите.

„Не смятам, че това е начинът да се избира главен прокурор в една демократична държава”, коментира друг от демонстрантите.

СИГНАЛ ДО NOVA: Тайни чатове на Иванчева разкриват заговор

Сред протестиращите беше и бившата кметица на квартал „Младост” Десислава Иванчева. Тя е осъдена на 20 години затвор на първа инстанция. Часове по-рано редица медии получиха видео със запис на самата Иванчева. Автор на записа се оказа Йордан Бонев, станал известен като сподвижник на Бисер Миланов-Петното по време на протестите през 2014 година.

„Сигналът съдържа тайни записи и чатове. Звукозаписи и видео, в които се говори за преврат и как се плаща протест”, заяви Бонев.

Какво се чува във видеото:

- На протеста на 12-ти за Бойко Атанасов ли да викаме?
- Против Гешев. Трябва да свалим Гешев, пък кой ще сложим, където се казва - няма значение. Е, има значение естествено.
- Бойко Атанасов пое ли ангажимент да ви махне поне обвиненията?
- Нашите ли? Аз не съм се пазарила, аз не правя сделки. Аз съм малко тъпо парче, разбираш ли? Малко съм идеалист, малко съм ку-ку.
- Смисъл падане на Гешев, на кабинета?
- Да, да. Гешев най-вече, на прокуратурата и Гешев. И следователно, те хората, които ще са там, ще искат и правителството да си ходи. Да бутаме мафията и така нататък.

Самата Иванчева не се притесни от съдържанието на записа. „Не знам за какво говорите. Аз организирам протести, никога не съм се криела от това. Няма нищо страшно. Не ме е срам и да има такива записи не виждам нищо лошо да има”, заяви тя.

В сряда авторът на записа Йордан Бонев ще го внесе и в прокуратурата.

Шествие „За Гешев, против олигархията" в София

Успоредно с този протест се проведе и контрапротест, организиран от агенция ПИК  под надслов „Марш за законност". И на него имаше момчета, които се озоваха случайно на събитието. Други се обявиха срещу атаките срещу Гешев.

„Искаме да изкажем гражданската си позиция относно протестите срещу господин Иван Гешев. Според нас той си е напълно легално избран от своята колегия, така че за нас този избор е правилен и искаме да го подкрепим”, заяви Димо Салчев.

„Тук съм, за да подкрепя Иван Гешев за главен прокурор. Смятам, че ще въведе ред в прокуратурата”, каза една от демонстрантите.

А противниците на Иван Гешев се заканиха да продължат с протестите пред Съдебната палата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.