Изданието пусна опис на аудио записи от последните думи на саудитеца

Турският вестник „Сабах” публикува подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде БГНЕС. Изданието пусна опис на аудио записи, запечатали последните мигове от живота на саудитеца, включително последните му думи.

Хашоги, който беше отявлен критик на режима в Рияд, беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Интерпол издирва 20 заподозрени за убийството на Хашоги

Според "Сабах" служители в консулството са коментирали, че Хашоги е "жертвено агне" още преди журналистът да дойде в сградата. На записите се чувало, че последните думи на журналиста, който бил упоен, са да не му запушват устата, защото има астма.

Хашоги бил удушен с найлонов плик, като се чували звуци от борба. След това записите запечатали как тялото било нарязано.

Турските власти признават, че има записи от извършеното в консулството престъпление и казват, че са ги предоставили на правителствата на други държави. Как "Сабах" се е сдобил с тях не е ясно. 

Турски медии: Екип от 15 саудитци са планирали убийството на Джамал Кашоги

Първоначално Саудитска Арабия обяви, че Хашоги си е тръгнал от консулството и не знаят къде се намира. Впоследствие Рияд хвърли вината за убийството върху група тайни агенти, които действали на своя глава. Почти година след смъртта на журналиста, тялото му не е открито, въпреки международния натиск за това.

Специалният докладчик на ООН по случая нарече убийството "умишлена, предварително подготвена екзекуция", като написа в заключението си, че отговорността носи Саудитска Арабия и действията на страната трябва да се разследват.

Рияд отхвърли заключенията в доклада и продължава да отрича, че агентите убили Хашоги, са имали заповед за това.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.