Вестник „Сабах” описва в детайли групата

Изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в Турция е внимателно планирано от 15-членен екип от саудитски убийци, специално изпратени в страната. Това е картината, която турските вестници пресъздават, подкрепена със снимки на  саудитците. Кашоги изчезна преди 8 дни, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул, а Рияд е подложен на международен натиск да предостави доказателства, че е напуснал сградата невредим.

Инициали, дата на раждане, снимки от паспортна проверка. Вестник „Сабах” описва в детайли групата от 15 саудитци, пристигнали в Турция непосредствено преди изчезването на Джамал Кашоги. Един от мъжете е идентифициран като саудитски експерт по съдебна медицина. А турската държавна телевизия разпространи записи от улични камери, които показват как Кашоги влиза в консулството, запечатан е и черен микробус,  с който се предполага, че е изнесено тялото на журналиста. На кадрите се виждат и група мъже, които евентуално са замесени в случая. Турските власти получиха разрешение от Саудитска Арабия да обискират консулството. Ще използват луминол и инфрачервени лъчи, които да покажат евентуално наличие на кръв, както и специално обучени кучета К-9. Според опозицията в Турция обиска на консулството няма да разкрие истината за Кашоги.

Турски власти ще претърсят саудитското консулство заради изчезналия журналист

„Не вярвам, че ще постигнат резултат, защото става дума за изчезване, което е  професионално планирано и извършено. Вътре няма доказателство. Този обиск ще успее само да изчисти името на Саудитска Арабия”, смята Сезгин Танръкулу, депутат от Републиканската народна партия.

Американският вестник „Вашингтон поуст” съобщава, че американското разузнаване е било наясно с плановете на Саудитска Арабия да залови Джамал Кашоги.

„Не съм разговарял с тях все още, но ще го направя в някакъв момент. Сега знам това, което знаят и всички останали – нищо”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Джамал Кашоги избира да живее в изгнание в Съединените щати. Известен е като един от най-отявлените критици на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Сега Турция е в изключително сложна външнополитическа ситуация. От една страна Анкара е в лоши отношения с Рияд, след като зае страната на Катар при дипломатическия разрив в Персийския залив. От друга страна Саудитска Арабия е в топли отношения с администрацията на Доналд Тръмп. В Анкара вече се чуват призиви за прекратяване на връзките със Саудитска Арабия. Рияд пък ще трябва да представи сериозни доказателства, че не е извършено убийство, прикрито зад дипломатически имунитет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.