Няма опасност за града

Голям пожар е пламнал днес по обяд в суха папрат в местността Сухи дял над Котел, съобщават от МВР.  Незабавно на място са насочени пет екипа от сливенската пожарна служба, предислоциран е и екип от РСПБЗН - Омуртаг. В действията по овладяване на огъня са се включили също служители на Държавното горско стопанство и доброволческа група от Котел.

Заради вятъра огънят е обхванал голяма площ. Община Котел е осигурила техника в помощ на огнеборците.

Към момента ситуацията е под контрол, съобщи за БТА кметът на Котел Коста Каранашев. По думите му няма опасност за града. Горели са сухи треви на близо две хиляди декара открита площ, които се намират на около километър от Котел. Каранашев също изрази опасения, че огънят може да се разгори, ако излезе вятър.

Над 100 пожара гасиха огнеборците за последното денонощие

Пожарникари от РДПБЗН - Пазарджик локализираха и към момента доизгасяват сложен горски пожар в района на язовир „Батак“. Сигналът за възникналия огън е постъпил в ранните следобедни часове днес, засегната е площ от около 100 дка смесена гора, както и сухи треви и храсти. Заради тежкия терен към мястото са изпратени огнеборци и техника от районите служби в Батак, Пещера, Велинград и Пазарджик. Заедно с тях в гасенето са участвали горски служители с високопроходима техника. На по-късен етап от въздуха в гасенето е включен и хеликоптер от Авиобаза Крумово. Машината е направила 25 захода и изхвърляла вода върху сложния пресечен терен.

И двата пожара не представляват опасност за населените места в съответните райони. Няма данни за пострадали и загинали хора.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.