На прага ли сме на нова война?

„Все още нямаме достатъчно информация, за да кажем, че извършителят на атаките в Саудитска Арабия е Иран. Нека обаче върнем лентата назад и си припомним думите на иранския президент Хасан Рухани. Той каза, че ако някой попречи на Иран да продава свободно петрол, ще бъдат взети мерки. Така, че е логично ударът да е извършен от тях”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” анализаторът Мартин Табаков по повод атаките на рафинерии. По думите му това е удар по сърцето на икономическата програма на Мохамед бин Салман.

Ще поскъпнат ли горивата след атаките над рафинерии в Саудитска Арабия?

„Става въпрос за терористичен акт върху петролната инфраструктура в световен мащаб. Иран разчита на 85 % на петрола. Не мисля, че шоковият скок на цената на горивото ще послужи на държавата, за да балансира приходите си”, поясни икономистът Преслав Райков.

Цените на петрола - най-високи от 4 месеца насам

Табаков коментира и дали е възможно да избухне световен конфликт. „И Иран, и Вашинтгон  знаят, че нямат полза, ако започнат война. Американският президент не желае в една предизборна година да се ангажира с военен конфликт”, категоричен е Табаков.

САЩ обвиниха Иран за атаките в Саудитска Арабия

„Очакваме от Саудитска Арабия да кажат колко петрол е изваден от тяхната система и за колко време могат да го възстановят. Ако до 60 дни успея да възстановят количеството гориво, цената на международните борси няма да поскъпне драстично. Вероятно е тя да достигне до 75-78 долара”, поясни Райков.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.