Това се случва след атаките с дронове срещу петролни комплекси в Саудитска Арабия

Цените на петрола скочиха рекордно заради атаките срещу саудитски рафинерии. Увеличението е най-голямото за последните 30 години.  Дали ще се отрази на цените на бензина и дизела обаче, още не е ясно.

Междувременно, Иран отхвърли обвиненията на Съединените щати, че е истинският извършител на нападенията. Русия и Китай призоваха американците да не бързат с изводите.

Експертите предупреждават, че това е лоша новина и ще повлече след себе си и други проблеми.

„Цената на златото ще се повиши. Същевременно акциите на компании, свързани с голяма употреба на гориво, като авиопревозвачи и корабни компании ще паднат. Дългосрочно, по-високата цена на петрола не е добра новина за индузтриализирания свят, защото цената да се прави бизнес се повишава за всички", обясни Франсис Лун, директор на Джио Секюритис в Хонконг.

Износът от Саудитска Арабия е около 10 %  от всички количества на пазара. Намаленото наполовина производство означава, че се губи около 5 % от петрола.

Пазарът в последните години с лекота посрещна подобно намаление, след като бяха нарушени доставките от Венецуела и Иран по политически причини. Истинските притеснения са за това, което следва оттук нататък като реакция на замесените.

САЩ обвиниха Иран за атаките в Саудитска Арабия

„Държавният секретар Помпео вече даде да се разбере, че иранския режим е отговорен за тези атаки срещу цивилни обекти и жизненоважна за доставките на петрол инфраструктура", заяви съветникът на Доналд Тръмп Келиан Конуей.

В допълнение, президентът Тръмп написа в Twitter , че Съединените щати са готови да действат, след като дойде потвърждение на информацията им, че Иран са предизвикали експлозиите в рафинериите. Русия предупреди, че подобни действия не водят до решение.

„Призоваваме всички страни в региона и не само там - да не правят прибързани крачки или изводи, които могат да доведат до дестабилизация", каза още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Иран многократно заплашваше, че ако те бъдат спрени да търгуват с петрол и другите нации в района няма да могат. Това е една от причините Съединените щати да обвиняват Техеран както за взривовете в рафинериите, така и за атаките срещу няколко петролни танкера в Ормузкия пролив и пристанища в Персийския залив.

„Да се обвинява Иран за тези нападения и актове на самоотбрана от Йемен е част от политиката на лъжи на Съединените щати, която възприеха след своите провали”, каза още Сайед Мусави, говорител на външното министерство на Иран.

Същевременно саудитите и Доналд Тръмп се опитаха да успокоят пазарите, че доставки на петрол ще има въпреки кризата. Тръмп написа с големи букви в Twitter – Достатъчно петрол!, и добави, че Вашингтон ще помогне на своите съюзници с количества от резервите си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.