За това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова

В началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник, след участието й в 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в резиденция "Евксиноград". По думите й, впоследствие процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като максималният срок е 60 години.

Петкова: На 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който също участва в заседанието, посочи, че перспективите за изграждането на газопровода "Турски поток" и достигането му до границата между България и Сърбия са това да се случи до 1 януари 2020 г.
В своето изявление пред журналисти двамата министри посочиха, че са обсъдили различни теми от взаимен интерес и посочиха енергетиката, туризма, селското стопанство, превозите на товари по море.

Петкова: Държавата няма да изплаща компенсации заради нарушенията при „Марица Изток 3”

За изграждането на АЕЦ "Белене" министър Петкова каза, че към реализацията на този проект са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ. "Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й, с това условие е запозната и ЕК.
Запитан за шпионския скандал в министър Мантуров каза, че този въпрос изобщо не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му, това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си