Те смятат, че здравният министър не може да се справи с проблема

Протест пред здравното министерство, заради прoблема с белодробните трансплантации. У нас те все още не се извършват, а европейски клиники отказват да приемат български пациенти. Затова и протестиращите поискаха оставката на здравния министър и обявиха безсрочна стачна готовност.

Единственият шанс Магдалена да оцелее е трансплантация на бял дроб. Младата жена обаче се чувства изоставена от държавата и не вярва тя да й помогне. „Само обещания, нищо не се прави. В момента продължавам да търся друга алтернатива за лечение и трансплантация. Ние нямаме време да чакаме с месеци и години”, казва Магдалена.

Затова и тази сутрин здравното министерство осъмна с протест под прозорците. Пациентски организации настояха да се вземат спешни мерки за решаването на проблема с белодробните трансплантации. „Процесът е спрял, не може да се намери решение за тези хора и те умират буквално пред очите ни”, заяви Владимир Томов от Национален алианс на хората с редки болести.

За нов бял дроб в момента чакат 18 българи, а някои от тях вече са емигрирали, за да спасят живота си. „За пациентите, които чакат белодробна трансплантация, единствения шанс е емиграцията. Друг вариант не се вижда”, коментира Николай Мънчев.

Белодробните трансплантации: Кога ще приключи чакането на българските пациенти?

„Не е редно в страна от Европейския съюз в началото на 21-ви век хора да умират заради липса на лечение, което се предоставя в останалите Европейски държави”, каза Тодор Мангъров – председател на Асоциация „Пулмонална хипертония”.

С обещание за промяна здравният министър отиде при протестиращите. „Няма да оставим хората сами да си търсят съответната трансплантационна болница, както и сами да си търсят донори”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев увери още, че скоро ще влязат в сила законови промени, с които ще паднат ограниченията за лечение.

„Отваряме възможността да финансираме трансплантации и извън Европейския съюз. Ще се обърнем към всички възможно трансплантационни центрове извън България. Говорихме за САЩ, Русия, Беларус Турция. Може да има и още много други”, каза още той.

Макар и удовлетворени от поетия ангажимент, протестиращите обявиха стачна готовност. „Ако забележим дори и най-малко колебание от страна на здравното министрество, веднага ще поискаме отново оставката и ще бъдем крайни до постигането на резултати”, заяви Тодор Мангъров.

Плановете са белодробни трансплантации да започнат да се правят и у нас, а прогнозите са, че това може да стане факт след около две години.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.