Двама от болните вече са прегледани в клиника във Виена

Развитие по казуса с белодробните трансплантации. Още двама от чакащите пациенти заминават за прегледи във Виена – най-рано през юли. От 6 май пък четирима български лекари ще се обучават в австрийската клиника, за да може подобни операции да се правят у нас до две години. Междувременно обаче състоянието на болните продължава да се влошава, а все още липсва ясна договореност кога и как наши пациенти ще бъдат трансплантирани във виенската клиника.

След година в списъка на чакащите за бял дроб, Илияна вече е прегледана от лекарите във Виена. Договорът ни с лечебното заведение беше прекратен преди две години – без алтернатива за болните. От месеци министерството прави опит да го възстанови и не е ясно кога точно Илияна ще влезе в европейската листа на чакащите, за да получи бял дроб.

Много българи страдат от белодробни заболявания, без дори да подозират

Другият пациент, който е прегледан заедно с Илияна във Виена, е върнат у нас заради наднормено тегло. Така и не става ясно дали този показател е следен от нашите експерти и, ако да, защо точно този болен е изпратен в Австрия. 

Междувременно статистиката продължава да показва, че всеки месец загива по един българин, нуждаещ се белодробна трансплантация. А у нас такива ще могат да се правят през 2021 г. – по последни данни - във ВМА и болница „Света Екатерина”. За целта четирима лекари заминават на едноседмично обучение във Виена от 6 май, за да наблюдават самите операции и мерките за възстановяване на пациентите в австрийската клиника. Договорени са и две дългосрочни шестмесечни обучения на два български екипа.

Според здравните ни власти, докато трансплантациите у нас станат факт, шансът за българските пациенти се повишава, ако станем членове на организацията „Евротрансплант”. За целта е нужно да развием донорството у нас. Това, според експертите, трябва да стане с национална програма.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.